Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 19 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Gaat kunstmatige intelligentie auto-ontwerpers vervangen?

Nu steeds duidelijker wordt waarvoor kunstmatige intelligentie gebruikt kan worden, lijken sommige beroepen overbodig te worden. Maar geldt dat ook voor auto-ontwerpers?

Dall-E is een programma dat op basis van kunstmatige intelligentie zelf beelden genereert. Je vertelt de bot wat je wil zien en de digitale kunstenaar gaat aan de slag. De AI-tool gebruikt daarvoor alle beschikbare afbeeldingen op het internet als database.

Kunstmatige intelligentie als auto-ontwerper

Manners testte eerder al of dit gratis AI-programma betere BMW’s kon ontwerpen dan het Duitse merk zelf. Het leverde enkele vermakelijke, en op het eerste oog zelfs mooie, designs op. Uiteraard niets dat zomaar in productie kan worden genomen.

Dit is waarmee Dall-E kwam toen het programma gevraagd werd een moderne BMW M1 te ontwerpen. (Afbeelding: Manners)

Maar wat als deze zogeheten text to image-programma’s beter worden? Auto-ontwerper Frank Stephenson gaat in op de vraag of autotekenaars vervangbaar zijn. Hij ontwierp de eerste BMW X5 en op zijn cv staan ook andere autobouwers zoals Ferrari, Mini, Maserati, Fiat, Alfa Romeo en McLaren.

Kan je driften met een Renault Twingo?

“Dit is de toekomst waar ons vroeger over verteld is”, zegt Stephenson op zijn YouTube-kanaal. “Als je mij als kind had verteld dat een computer al mijn fantasieën tot werkelijkheid zou kunnen brengen, zou m’n hoofd op hol zijn geslagen.”

Hulpmiddel voor designers

De ontwerper geeft aan dat deze tools veel nuttige toepassingen hebben. Als computers in een handomdraai het tijdrovende schetswerk kunnen verrichten, hebben designers meer tijd te besteden aan de verfijnde details.

In deze 10 Nederlandse steden sta je het langst in de file

Bovendien kan kunstmatige intelligentie niet overal voor worden toegepast. Om dat deze AI-tools werken met beelden die al bestaan, wordt het volgens de ontwerper lastig een compleet nieuwe designtaal te bedenken voor een nieuw merk. Ook bij de dingen die AI wel kan ontwerpen, is er altijd een mens nodig die beoordeelt of het bevalt.

Bedreiging

Toch ziet ook Stephenson het risico voor ontwerpers. “Er zijn in de toekomst minder auto-ontwerpers nodig”, stelt hij. Daarbij geeft hij aan dan het daarbij ook om geld draait. Ten opzichte van een computer zijn ontwerpers ontzettend duur. “Ik ben blij dat deze tools nog niet bestonden toen ik als designer werkte.”

Deze bloedmooie Porsche 911 restomod staat in Nederland te koop

Overigens vindt Stephenson het ook gewoon leuk om mee te spelen. “McLaren is een van de weinige luxemerken zonder SUV in de modelreeks. Gelukkig hoeven we nu niet meer te wachten tot het merk zelf met een hoge wagen komt, we kunnen gewoon vragen of de AI-bot er een wil ontwerpen”, zegt Stephenson terwijl hij ‘hatchback designed by Ferrari’ intikt.

kunstmatige intelligentie ai auto-ontwerper auto-ontwerpers design
De Ferrari hatchback die de AI-tool op verzoek van Stephenson ontwierp.

Nog een handige feature van deze programma’s, is dat ze voertuigen kunnen ontwikkelen waar automerken zich nog niet mee bezig hebben gehouden. Zo meent de ontwerper dat zogeheten eVTOL’s, een klein soort vliegtuig, belangrijk gaan worden in de vervoerssector. Kunstmatige intelligentie kan nu al een eVTOL van BMW ontwerpen. Stephenson ziet naast de bedreiging, vooral veel kansen. “Het is een gigantische vooruitgang voor de creatieve wereld.”

kunstmatige intelligentie ai auto-ontwerper auto-ontwerpers design 2
Een door AI gegenereerde eVTOL die zou zijn ontworpen door BMW.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.