Remco Slump
Remco Slump Nieuws 27 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Koop dan! Want met deze V12-racewagen mag jij de openbare weg op

Dit is een beroemde TVR. Niet alleen is dit exemplaar vereeuwigd in de GranTurismo-games op de PlayStation, maar ook heeft-ie door de jaren heen in verschillende autotijdschriften gestaan. Dit is de enige straatlegale TVR Cerbera Speed 12.

De TVR Cerbera Speed 12 werd in de jaren negentig ontwikkeld om op het circuit de legendarische McLaren F1 GTR te verslaan. Hij werd in 1996 onthuld op de Birmingham Motor Show en zorgde voor een sensatie bij de pers en het publiek.

TVR Cerberea Speed 12 met 7,7-liter V12

Onder de motorkap van de Speed 12 ligt een 7,7-liter atmosferische V12. In feite zijn het twee zescilinder Speed Six-lijnmotoren aan elkaar, die in racetrim 970 pk leveren en in de straatversie zo’n 850 pk.

TVR Cerbera Speed 12
(Afbeelding: Silverstone Auctions)

Racecarrière was helaas maar kort

De carrière van de Speed 12 was kort. Na zijn debuut in de FIA GT1-klasse werden de regels aangepast. ‘Prototypes’, zoals de Porsche 911 GT1 en Mercedes-Benz CLK GTR, mochten toen ook meedoen. Daarvóór moesten GT1-wagens afgeleid zijn van een straatauto.

Peter Wheeler stopte ontwikkeling abrupt

De Speed 12 GT1 werd in één klap overbodig, dus besloot TVR-baas Peter Wheeler zich op de straatauto te richten, die 245.000 pond zou kosten en in 2000 op de markt moest komen.

TVR Cerbera Speed 12
(Afbeelding: Silverstone Auctions)

Echter kwam aan de ontwikkeling abrupt een einde, toen Wheeler een van de testprototypes mee naar huis nam en vond dat de auto te krachtig en wild was. Hij stopte het project, gaf klanten hun voorschotten terug en ontmantelde de reeds gebouwde Speed 12’s.

TVR Cerbera Speed 12 met kenteken W112 BHG

De Speed 12 werd nog een paar jaar met succes ingezet in het GT2-kampioenschap, maar daarna was het voorbij voor de brute twaalfcilinder. Tot TVR in augustus 2003 met een verrassende aankondiging kwam.

Het bedrijf bood een TVR Cerbera Speed 12 te koop aan. Het exemplaar droeg het kenteken W112 BHG, maar was eigenlijk nog niet klaar. Van 2003 tot en met 2005 werkte een team van slechts drie man aan het gereed maken van de wagen.

Hij wordt binnenkort geveild bij Silverstone Auctions. De verwachte opbrengst is niet bekend. Volgens het veilinghuis weegt de TVR nu 1000 kilo en heeft hij een vermogen van ruim 860 pk en 1220 Nm koppel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.