Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 27 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Kia deelt stekkerdetails van gloednieuwe Sorento

De nieuwe Kia Sorento komt enkel als hybride of plug-in hybride naar Nederland. De hybride-versie was al bekendgemaakt, maar nu deelt Kia ook de eerste cijfers van de plug-in hybride.

De vierde generatie Sorento komt dus niet als diesel naar Nederland, ook al staat die wel in het productieprogramma van de fabrikant. Maar ook een conventionele benzineversie komt niet naar ons land. De hybride Sorento heeft een 1,6-liter viercilinder turbomotor met 180 pk. Daaraan gekoppeld is een elektromotor van 44 kW, die gevoed wordt vanuit een 1.49 kWh lithium-ion polymeeraccu. Het systeemvermogen komt zodoende op 230 pk en het maximumkoppel bedraagt 350 Nm. Via een automatische transmissie met zes verzetten dirigeert de het trekkracht richting de voorste wielen.

Kia Sorento Plug-in is de sterkste

De Plug-in hybride Sorento krijgt dezelfde 1,6-liter viercilinder turbomotor mee als de ‘normale’ hybride. Dit betekent dus 180 pk en 265 Nm koppel. De motor werkt dit keer echter samen met een 13,8 kWh lithium-ion accu en een 66,9 kW sterke elektromotor. Die elektromotor levert 304 Nm aan koppel. Het gecombineerde vermogen van de Sorento Plug-in komt dan tot 195 kW/265 pk en 350 Nm aan koppel. Dit gecombineerde vermogen gaat via een zestraps automaat naar alle vier de wielen. Nieuw voor Kia in een Plug-in Hybrid is een onafhankelijk waterkoelingssysteem voor het accupakket. Dit moet voor een optimaal warmtemanagement zorgen, en een lager verbruik als de accu het warm krijgt. Over de elektrische actieradius en CO2-uitstoot zijn nog geen cijfers bekend, die zullen in aanloop naar de verkoopstart bekend worden gemaakt.

Kia Sorento Plug-in

Iets minder kofferruimte

De nieuwste generatie Kia Sorento is op een platform ontwikkeld waarmee al rekening werd gehouden voor het wegstoppen van accu’s. De Plug-in hybride is daarom nog steeds als vijf- en als zevenzitter beschikbaar, en levert nauwelijks in aan bagageruimte. De hybride Sorento heeft een totaal laadvolume voor de vijfzitter van 902 liter, gemeten van bodem tot dak. Bij de zevenzitter bedraagt dat volume (met neergeklapte derde zitrij) 813 liter (achter de derde zitrij 179 liter). De Plug-in hybride Sorento doet daar nauwelijks voor onder. De vijfzitter meet 898 liter aan bagageruimte, de zevenzitter 809 liter met de bank plat en 175 liter met de bank omhoog.

Kia Sorento Plug-in

Aan het uiterlijk van de Kia Sorento is niks veranderd, behalve de ‘eco plug-in’ emblemen en de laadaansluiting rechtsachter. Ook het interieur is vrijwel ongewijzigd, al is het digitale 12,3-inch instrumentarium wel nieuw ontwerpen. Hierbij ligt de focus meer op het informeren van de bestuurder over de werking van de aandrijflijn. De laadstatus van de batterij is er op af te lezen, maar ook het actuele vermogen van zowel de elektro- als de brandstofmotor.

Kia Sorento Plug-in

Mood lighting

In navolging van de kleinere modellen krijgt ook de Kia Sorento de beschikking over het UVO Connect. Hieraan kunnen de inzittenden hun smartphones koppelen voor extra functionaliteiten. Een head-up display, Bose-audiosysteem met 12 speakers en een zogeheten Mood Lighting System met 64 kleurenkeuzes zijn beschikbaar, terwijl de SUV als veiligheidsniveau zaken als Adaptive Cruise Control met Stop&Go-functie, Highway Driving Assist en rijbaanassist heeft.

Verkoopstart begin 2021

De Europese verkoop van de Sorento Plug-in Hybrid start begin 2021. Zoals we van de fabrikant kennen, krijgt ook de Kia Sorento Plug-in Hybrid de 7-jarige garantie of 150.000 kilometer, die ook geldt op het batterijpakket en de motor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.