Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 15 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Keyless start zorgt in VS voor koolmonoxidedoden’

Wonderlijk verhaal van de New York Times. Sinds 2006 zouden er in de Verenigde Staten achtentwintig doden en vijfenveertig gewonden zijn gevallen door auto’s met keyless start.

Het systeem is zowat standaard op alle auto’s tegenwoordig. Bestuurders kunnen gewoon instappen, de sleutel in hun zak houden en de motor starten. Het probleem schijnt te zijn dat sommige Amerikanen hun auto vergeten uit te doen als ze hem in de garage hebben gezet. Door de uitlaatgassen loopt het huis dan langzaam vol met koolmonoxide en op die manier zijn achtentwintig mensen overleden en vijfenveertig gewond geraakt. Volgens de New York Times zouden in de helft van de gevallen auto’s van Toyota of Lexus betrokken zijn.

Geluidssignaal

Drie jaar geleden is er een rechtszaak aangespannen namens de families van dertien door koolmonoxidevergifiting overleden personen, maar die is in september 2016 door de rechter stopgezet. De Society of Automotive Engineers pleitte zeven jaar geleden al voor een geluidssignaal dat bestuurders erop wijst dat een auto nog aanstaat. De National Highway Traffic Safety Administration nam die aanbeveling over, maar tot nu toe is er nog geen wetgeving aangenomen, onder meer omdat de auto-industrie bezwaar heeft gemaakt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.