Remco Slump
Remco Slump Nieuws 10 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Jullie krijgen bijna allemaal te weinig kilometervergoeding

Gebruik je de auto om naar je werk te rijden, dan mag je werkgever je een onbelaste kilometervergoeding van 21 cent geven. Maar dat is bij lange na niet genoeg, berekende de Vereniging Zakelijke Rijders.

Tot voor kort lag de onbelaste kilometervergoeding overigens op 19 cent. Dat was al sinds 2006 zo. Oorspronkelijk zou het bedrag in 2024 en 2025 omhoog gaan, maar het kabinet heeft dat een jaar naar voren gehaald vanwege de hoge brandstofkosten.

Kilometervergoeding vervroegd omhoog

Het kilometerbedrag ging op 1 januari van 19 naar 21 cent. Volgend jaar komt er nog een cent bij. Maar om kostendekkend te zijn, moet de vergoeding 31 cent zijn, aldus de Vereniging Zakelijke Rijders.

Meer dan 80 procent krijgt te weinig

De organisatie hield een poll op de website en vroeg bezoekers hoeveel kilometervergoeding ze krijgen. Bijna de helft krijgt 21 cent en 23 procent zelfs minder dan dat. Slechts een kleine groep (16 procent) heeft geluk en krijgt 31 cent of meer.

Duitsland saboteert op het laatste moment EU-verbod op brandstofauto’s

In totaal krijgt 84 procent van de respondenten dus te weinig kilometervergoeding, aldus de VZR, want er zijn ook nog werknemers die helemaal niks van hun baas krijgen voor het gebruik van hun privéauto.

Loonheffing over vergoeding boven 21 cent

Overigens, een werkgever die zijn medewerkers meer dan 21 cent per kilometer betaalt, moet over het deel daarboven loonheffing inhouden.

Prijzen van brandstof nog steeds hoog

De prijzen van brandstof stegen vorig jaar explosief, waardoor veel werkenden moesten toeleggen op hun reiskosten. In juni 2022 steeg de landelijke adviesprijs van benzine zelfs naar meer dan 2,50 euro.

We gaan vaker met de fiets naar werk, maar de auto blijft populair

Inmiddels is die behoorlijk gedaald, maar in vergelijking met de tijd vóór de oorlog in Oekraïne nog steeds hoog. Voor benzine ligt de adviesprijs nu op 1,99 euro. Diesel zit daar met 1,80 euro een stuk onder.

Elektrische auto minder populair onder kopers van occasions

Lpg is uiteraard nog steeds de betaalbaarste brandstof, maar de tijd dat je voor 60 cent per liter je ringtank kon volgooien is voorbij. Op het moment van schrijven ligt de adviesprijs op 1,11 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.