Autovisie
Autovisie Nieuws 20 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Japanse keizer krijgt exclusieve Toyota Century als zwaaiauto

De Toyota Century is de Japanse equivalent van een Rolls-Royce. De keizer van Japan, Naruhito, krijgt nu een exclusieve en eenmalige uitvoering van de luxueuze sedan. Zonder dak, welteverstaan. 

Toyota Century Cabriolet

De eerste Century stamt alweer uit 1967. Die auto bleef vrijwel dertig jaar ongewijzigd in productie en werd aangedreven door een dikke achtcilinder. In 1997 startte Toyota met de tweede generatie die een 5.0-liter V12 onder de kap kreeg. Bijzonder, enerzijds omdat Toyota niet een V12 in zijn gamma heeft, anderzijds omdat maar in 2% van het gehele productieproces gebruik wordt gemaakt van machines. De rest deed men in die tijd allemaal met de hand. De derde generatie Century is inmiddels bijna twee jaar oud. De krachtbron is gebaseerd op de motorisering van de Lexus LS. De 5.0-liter V8 in de derde generatie Century krijgt hulp van een elektromotor. Een exclusieve auto, waar Toyota nu een nóg exclusievere versie van heeft gebouwd.

Ceremonie

De keizer van Japan, Naruhito, krijgt namelijk een cabrio-versie van de Century om in rond gereden te worden. De auto zou ook officieel de naam ‘Royal Parade Car’ meekrijgen en moet Naruhito en zijn familie zo’n vijf kilometer door de straten van Tokyo rijden. Dat gebeurt op 22 oktober, als de kroningsceremonie plaatsvindt.

De Toyota Century Cabriolet is grotendeels gelijk aan een reguliere Century. Uiteraard heeft de nieuwe paradewagen een inklapbaar dak, maar ook het achterste van de auto is aangepast. De vier deuren zijn nog steeds aanwezig, omdat de familie natuurlijk comfortabel en voldoende zichtbaar in de auto moet kunnen zitten. Deze Century heeft dan ook unieke stoelen die in een hoek van 25 graden staan. Zo kan het publiek de familie tijdens de parade perfect aanschouwen. Onder de kap lijkt niets te zijn veranderd, zo meldt het Amerikaanse Carscoops. En dus heeft ook deze Cabriolet waarschijnlijk de hybride-aandrijflijn, die in totaal 431 pk levert.

Rolls-Royce

Deze Century verplaatst na dertig jaar de vorige parade-auto van de keizerlijke familie. Dat was namelijk een Rolls-Royce Corniche uit 1990. In al die jaren werd die wagen maar twee keer gebruikt. De nieuwe Century moet wel vaker zijn opwachting gaan maken, zoals tijdens de Olympische Spelen in Japan van volgend jaar.

Overigens kent ons koningshuis ook van zulke koninklijke auto’s. Zo werden zij in het verleden bijvoorbeeld vervoerd in een DAF. De Kini was een geboortecadeautje aan Beatrix en Claus voor de geboorte van hun zoon, Willem-Alexander. Zijn naam prijkt dan ook nog altijd op de wagen, die inmiddels weer in het DAF Museum staat. Vroeger werd de auto jarenlang gebruikt op het vaste vakantieadres van het stel, waar zij zich ook meermaals in de Kini lieten fotograferen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.