Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 25 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Is de elektrische Caterham Seven nog steeds een lichtgewicht?

De bekende uitspraak van Lotus-oprichter Colin Chapman luidt: ‘Simplify, then add lightness’. Deze filosofie kwam tot zijn recht in de Lotus Seven die sinds 1973 in iets andere vorm als Caterham Seven door het leven gaat. Maar gaat dat nog wel op voor een elektrische versie van de sportieve tweezitters. EV en lichtgewicht gaan over het algemeen niet hand in hand.

Zo breekt Lotus met het verleden als fabrikant van vederlichte sportwagens, doordat het nu een forse (en toch bliksemsnelle) SUV in zijn gamma heeft. Een elektrische SUV welteverstaan. De elektrificatie van de autowereld is in volle gang en dus wordt in het Verenigd Koninkrijk ook geëxperimenteerd met een elektrische Caterham Seven.

Gewicht van de elektrische Caterham Seven

De autobouwer toont een concept van de EV Seven. De Caterhamvraag – sorry daarvoor – is dan natuurlijk: hoeveel weegt hij? Opvallend weinig. Het merk stelt dat de elektrische Caterham Seven slechts 70 kilogram meer weegt dan de standaard Caterham 485, waarmee het totaalgewicht van de EV uitkomt op net geen 700 kilogram. Nog steeds een lichtgewicht dus. Leuk in combinatie met het vermogen van zo’n 240 pk en 250 Nm. Een 0 tot 100-sprintje zou de elektrische Seven in minder dan 4 seconden moeten kunnen en de topsnelheid ligt op net geen 210 km/h.

Caterham EV Seven elektrische Caterham Seven
(Afbeelding: Caterham)

In de Caterham EV Seven Concept – want dat is het vooralsnog – ligt een 51 kWh-accupakket, waar netto slechts zo’n 40 kWh van overblijft. Een groter verschil dan je normaalgesproken bij batterijen van elektrische auto’s ziet. Caterham beredeneert dat de EV Seven een iets grotere buffer nodig heeft doordat de sportwagen bestemd is voor circuitgebruik.

Accu heeft het zwaar

Niet alleen zal op het circuit flink met de elektrische Caterham Seven worden getrapt, ook wordt dat opgevolgd door snellaadsessies. De Britten stellen namelijk dat na twintig minuten racen, slechts vijftien minuten snelladen met maximaal 152 kW genoeg is voor nog eens twintig minuten op de baan. Op die manier krijgt de accu het dus flink te verduren.

Koopwijzer: occasion Caterham Seven, veel pret per euro!

Zie jij jezelf al met deze EV over het circuit stormen, dan heb je pech. Hoewel ook wij maar al te graag deze snelle, lichtgewicht EV aan de tand zouden voelen, zegt het merk dat een elektrische Caterham Seven voorlopig enkel als studiemodel blijft bestaan. Er zijn dus (nog) geen plannen om deze EV in productie te brengen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.