Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 4 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Humvee-bouwer AM General in de etalage

Het Amerikaanse bedrijf AM General staat te koop. De fabrikant kennen we vooral van de militaire Humvee (officieel HMMWV) en de daaruit voortgekomen civiele Hummer.

hummer_h1_4-door_pickup_6

AM General werd in 1970 opgericht en was toen onderdeel van de American Motors Corporation (AMC). Het bedrijf kreeg in 1983 het contract voor de HMMWV toegewezen, de militaire opvolger van de aloude Jeep. In totaal bouwde AM General er zo’n 281.000. Pas in 1992 begon de fabrikant zijn voertuig ook aan particulieren te verkopen.

Eerste Golfoorlog

De Humvee – zoals die ingewikkelde afkorting werd uitgesproken – was razendpopulair geworden door de eerste Golfoorlog. Bovendien had acteur Arnold Schwarzenegger enthousiast campagne gevoerd voor een civiele variant, waarvan hij het eerste exemplaar in ontvangst nam. De Humvee werd op de markt gebracht als Hummer H1.

hmmwv_m1097a2_special_force

In 1999 verkocht AM General de rechten op het merk Hummer aan General Motors. Die bouwde het merk uit met de ‘compactere’ H2 en H3. De H2 werd door AM General gebouwd, met de H3 had de fabrikant niets te maken. Het merk Hummer werd in 2010 opgeheven na het faillissement van General Motors.

Fiat Chrysler

AM General heeft een jaaromzet van zo’n 160 miljoen dollar en is in handen van een aantal investeerders. Volgens persbureau Reuters wordt de waarde van het bedrijf geschat op 2 miljard dollar. Niet alleen General Motors zou interesse hebben om AM General over te nemen, maar ook Fiat Chrysler Automobiles.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.