Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 2 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Human Horizons HiPhi 1 is China’s nieuwe elektrische auto met 644 km bereik

China is op stoom en poept de ene na de andere elektrische auto uit. Deze keer de eer aan de luxe Human Horizons HiPhi 1, maar waar hebben we die eerder gezien?

Human Horizons HiPhi 1

Als er een land snel op trends kan inspelen, dan is het China. Autobouwers tonen daar de ene na de andere elektrische auto. Zelfs het Amerikaanse Saleen kreeg onlangs een Chinees elektrokarretje. Deze keer kijken we naar de net aangekondigde Human Horizons HiPhi 1. Een ‘premium supercar-inspired electric SUV’ zoals de fabrikant het noemt. Wij zagen er vooral een ander model in dat het maar niet voor elkaar krijgt om op de markt te komen: de Faraday Future FF91.

2021

Maar of het design hergebruikt is of niet, de HiPhi 1 zoals we hem hier zien is klaar voor productie. Wanneer die productie start, dat vertelde Human Horizons dan weer niet. Wel weten we dat de auto ergens in 2021 op de markt moet verschijnen.

Human Horizons HiPhi 1

Human Horizons heeft grote plannen met de HiPhi 1. Zo is de auto voorzien van maar liefst 562 sensoren waarmee hij met zo’n beetje alles in de buitenwereld kan communiceren. Of tenminste, dit moet in de toekomst gaan lukken. Nu heet het nog heel mooi vehicle-to-everything communication (V2X). Wanneer dat allemaal werkt kan de HiPhi 1 op een verbeterde manier volledig autonoom rondrijden.

Gezichtsherkenning

Daarnaast houden de sensoren ook de binnenkant van de auto in de gaten. Systemen herkennen inzittenden dankzij gezichtsherkenning en kunnen zelfs ongewenste luchtjes herkennen en daar actie op ondernemen. Wellicht kan er dan een van de zes elektrische deuren open gezet worden.

Human Horizons HiPhi 1

Zoals je op de afbeeldingen ziet, heeft de HiPhi 1 niet alleen een opmerkelijk aantal deuren, ook zijn ze apart opgedeeld. Nog aparter is de ‘superstart’ setting voor de deuren. Deze is speciaal ontwikkeld voor de Chinees die wil opvallen. Hierbij gaan alle deuren aan een kant open, en klapt het dakpaneel ook weg. Zo kan de Chinees uit zijn of haar stoel opstaan, over zijn of haar publiek kijken alsof staand op een podium en vervolgens uitstappen.

Luxe

Daarnaast ontbreekt het de inzittenden nergens aan luxe. Ten eerste is er meer dan genoeg ruimte dankzij de wielbasis van 5,2 meter (even groot als een long wheelbase Range Rover). Maar ook is er een overdaad aan schermen en een immens infotainmentsysteem waarmee inzittenden zich prima kunnen vermaken. De fabrikant ging niet in op de gebruikte materialen, maar voor het conceptmodel lijkt voornamelijk metaal en leer gebruikt te zijn.

Human Horizons HiPhi 1

Ook op de specificaties van de auto ging de fabrikant niet duidelijk in. De Human Horizons HiPhi 1 heeft waarschijnlijk twee elektromotoren (één op elke as) die 272 pk (200 kW) elk produceren. Daarmee zou een 0-100 km/h sprint in 3,9 seconden geklaard moeten zijn. Daarnaast zou er een 96 kWh accupakket in de vloer gemonteerd moeten worden. Daarmee zou de auto 644 km moeten kunnen rijden. Helaas is dit gebaseerd op de verouderde NEDC-meetmethode, waardoor we in de realiteit eerder ergens rond de 500 kilometer uit zullen komen.

Zebrapad

Grappig detail: de HiPhi 1 heeft koplampen die patronen op het wegdek kan projecteren (de Mercedes-Benz S-Klasse kan dit trucje ook). Human Horizons denkt hierbij aan bijvoorbeeld een zebrapad weergeven om aan voetgangers duidelijk te maken dat ze veilig kunnen oversteken. Ook kunnen er tekstberichten geprojecteerd worden.

Human Horizons HiPhi 1

We zijn benieuwd of de Human Horizons HiPhi 1 uiteindelijk wel zijn weg naar de verkoop kan vinden. Iets wat zijn bijna tweelingbroer, de Faraday Future FF91 na jaren vol gedoe en bijna faillisementen nog steeds niet gelukt is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.