Autovisie
Autovisie Nieuws 5 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Mogelijke handelsoorlog VS – China funest voor autofabrikanten

President Trump lijkt aan te sturen op een handelsoorlog met China. Het Aziatische land heeft gedreigd met fikse importtarieven op Amerikaanse producten als de Verenigde Staten zijn eigen protectionistische maatregelen doorzetten. En daar gaat een aantal autofabrikanten last van krijgen.

CX017_1172_9
Fotocredit: Wu Hong / EPA

China wil vijftig procent belasting heffen op onder meer Amerikaanse auto’s als Trump zijn geplande importheffingen invoert. Volgens persbureau Reuters worden er jaarlijks zo’n 270.000 voertuigen (ter waarde van 11 miljard dollar) vanuit de VS naar China verscheept, dus is er een aantal fabrikanten dat een flinke klap zal krijgen als er een handelsoorlog losbarst. Chinese autobouwers daarentegen exporteren nauwelijks auto’s naar de VS.

BMW en Mercedes

Voor Tesla zouden de importtarieven buitengewoon schadelijk zijn. De fabrikant van de elektrische Model S, Model X en Model 3 bouwt geen auto’s in China, maar stuurt er ieder jaar wel zo’n 15.000 exemplaren naartoe. Dan zijn er nog BMW en Mercedes-Benz, die hun X5 en GLE in de VS bouwen en daarna naar China verschepen (vorig jaar gingen er bijvoorbeeld 100.000 BMW’s uit South Carolina op de boot).

Op twee fronten

Ford zou zelfs op twee fronten last hebben van de dreigende protectionistische maatregelen. Aan de ene kant exporteert de autobouwer jaarlijks zo’n 80.000 auto’s naar China en aan de andere kant is het bedrijf juist van plan om de Focus in het Aziatische land te bouwen en dan te importeren in de VS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.