Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 11 mei 2016
Leestijd: 1 minuut

Onder de hamer: beeldschone ‘nakomeling’ Alfa Romeo Tipo 33

Welke waanzinnige Italiaanse supercar uit de jaren zestig draaide 10.000 toeren per minuut en tikte de 300 kilometer per uur aan? Dat is deze waanzinnige Alfa Romeo Tipo 33, die binnenkort geveild wordt.

Extreem

Niet de Lamborghini Miura, niet de DeTomaso Mangusta en niet de Ferrari Dino, maar deze Alfa Romeo was eigenlijk de meest extreme sportieveling uit Italië eind jaren zestig. De Tipo 33 was eigenlijk dan ook een echte raceauto – deze Stradale was puur een straatversie ter homologatie.

Menigeen beweert dat deze Alfa een van de mooiste auto’s aller tijden is, met zijn lage, vloeiende lijnen en puristische uitstraling. En dan is er nog de zeer bijzondere 2-liter V8 achter de cockpit, die tot wel 270 pk levert (afhankelijk van de tuning) en gekoppeld is aan een (gesynchroniseerde!) zesversnellingsbak van Colotti.

Deze Alfa Romeo Tipo 33 Stradale is een van de meest zeldzame auto’s in zijn soort.

Er werden slechts achttien exemplaren gebouwd, waardoor dit een van de meest zeldzame auto’s in zijn soort is. Het is moeilijk om de waarde van een Tipo 33 Stradale in geld uit te drukken, maar tijdens veilingen van soortgelijke exemplaren passeerden bedragen van boven de twee miljoen euro.

Specialist

Bij deze auto is er wel één ‘maar’: hij is opgebouwd uit delen van een in 1984 geleverd chassis en andere onderdelen. Een specialist bouwde deze Tipo 33 Stradale ‘Continuation’ dan ook na met een origineel exemplaar uit Alfa’s eigen museum als voorbeeld. Zo zijn er overigens nog vijf, meldt veilinghuis Coys.

Montreal

Een nepperd kunnen we deze Tipo 33 dus niet noemen, maar echt origineel is ‘ie dus ook niet. Sterker nog, de koper krijgt bij de auto een 3-liter V8 uit de Alfa Romeo Montreal, die ook gemonteerd kan worden. 14 mei gaat deze Italiaanse schone onder de hamer.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.