Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 22 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Had of heb jij een ‘sjoemeldiesel’, dan heb je recht op een schadevergoeding

Sjoemeldiesels, de term heb je de afgelopen jaren waarschijnlijk vaker voorbij horen komen. Het gaat om auto’s – met een dieselmotor – die in praktijk meer uitstoten dan op papier. Nu is er goed nieuws voor kopers van een van de modellen, zij hebben recht op een schadevergoeding, zo besluit het Europees Hof.

Bij het dieselschandaal denken velen direct aan Volkswagen en submerken Audi, Seat en Skoda. Echter, er zijn veel meer fabrikanten die bewust de sjoemelsoftware hebben geplaatst. Ook kopers van sommige auto’s van Mercedes-Benz, Opel, DS, Citroën, Peugeot, Dacia en Renault hebben recht op een schadevergoeding.

Schadevergoeding voor kopers sjoemeldiesels

Guido van Woerkom, voormalig directeur van de ANWB neemt het met zijn Stichting Car Claim op voor de kopers van de sjoemeldiesels. “De uitspraak van het Europees Hof is van ongekend belang, want alleen al in Nederland gaat het om miljoenen gedupeerden.”

Sjoemeldiesel, schadevergoeding, diesel gate
(Afbeelding: Pexels)

Volgens de Europese wet zijn autofabrikanten verlucht om een zogeheten certificaat van overeenstemming af te geven. Dit certificaat is voor kopers een garantie dat het gekochte voertuig aan de wettelijke eisen van de Europese Unie voldoet. Een overtreding van deze wet heeft een schadevergoeding tot gevolg.

Bedrag schadevergoeding sjoemeldiesels

Maar om hoeveel geld gaat het eigenlijk? De Rechtbank van Amsterdam bepaalde eerder dat klanten voor nieuwe sjoemeldiesels zo’n 3.000 euro teveel hebben betaald. Voor tweedehands modellen is dit bedrag 1.500 euro. Of deze bedragen ook uiteindelijk de werkelijke schadevergoeding worden, is nog onduidelijk. “Het zou de fabrikanten sieren deze nodeloze juridische strijd eindelijk te staken en daadwerkelijk schoon schip te maken door hen tegemoet te komen”, stelt Woerkom.

Onderzoek naar uitstoot PHEV’s

Niet alleen over de sjoemeldiesel is veel te doen, ook PHEV’s stoten volgens onderzoek meer uit dan op papier staat. Hoe dit exact zit, lees je in dit artikel over hoe vervuilend plug-in hybrides daadwerkelijk zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.