Autovisie
Autovisie Nieuws 3 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Klimaatclubs vangen bot: Grand Prix Zandvoort gaat ook dit jaar door

Circuit Zandvoort behoudt voorlopig zijn natuurvergunning. Pas in 2023 volgt er een definitieve uitspraak, zo schrijft De Telegraaf. De Raad van State heeft besloten dat de vergunning niet tijdelijk wordt opgeschort, zoals milieuorganisaties hadden gevraagd. Als de natuurvergunning wel was geschorst, kon de Grand Prix van de Formule 1 op Zandvoort in september mogelijk niet doorgaan.

Sfeerbeeld van fans op de hoofdtribune tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort in 2021. (Afbeelding: ANP/Vincent Jannink)

Natuur- en milieuorganisaties gingen in hoger beroep, nadat de rechtbank in Haarlem in april hun bezwaren tegen het circuit ongegrond had verklaard. Stichting Duinbehoud, Stichting Rust bij de Kust, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en Mobilisation for the Environment (MOB) vinden dat het circuit geen natuurvergunning had mogen krijgen. Volgens de milieuorganisaties klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. MOB zegt dat het racen meer schade veroorzaakt aan de beschermde natuur rond het circuit dan uit de rekensom blijkt.

Forse investeringen

Bovendien heeft de hoogste algemene bestuursrechter een afweging gemaakt tussen het natuurbelang en de economische belangen van het circuit. Die valt nu uit in het voordeel van circuit Zandvoort. Dat komt omdat het circuit al „forse investeringen” heeft gedaan in het terrein en de infrastructuur van Zandvoort en de omgeving. De huidige natuurvergunning maakt minder activiteiten op het terrein mogelijk dan vroeger en door de coronacrisis kon er tijdelijk niet worden geracet. Daarom kunnen in elk geval tot de definitieve uitspraak in 2023 de evenementen en activiteiten op het circuit van Zandvoort doorgaan.

DutchGP Zandvoort 2021
Max Verstappen en andere coureurs tijdens de start van de Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort. (Afbeelding: ANP/Remko de Waal)

Reactie circuitdirecteur Robert van Overdijk: „Wij zijn wederom verheugd dat ook de Raad van State erkent dat alle betrokken partijen en het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland hierin zorgvuldig gehandeld hebben. De uitspraak geeft aan dat de nieuwe natuurvergunning de exploitatie van het Circuit beperkt, in vergelijk met de eerdere vergunning. Alleen al om die reden kan er geen toename zijn van stikstofdepositie. Maar ook goed om te melden dat we als Dutch Grand Prix intrinsiek gemotiveerd zijn om verder te verduurzamen. “

Lees verder op Telegraaf.nl

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.