Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 28 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de goedkoopste elektrische auto’s van het moment

De elektrische auto is nog altijd redelijk duur, maar wordt goedkoper. Dit zijn de goedkoopste elektro-auto’s van het moment!

Dacia Spring: 17.890 euro

Wie anders dan Dacia komt met de goedkoopste elektrische auto van het moment? Juist, de Spring staat helemaal onderaan (of juist bovenaan) de prijslijst. Met een vanafprijs van 17.890 euro is het met afstand de goedkoopste EV van het moment. Krijg je daarvoor een heel karige auto? Valt best mee, want de Spring heeft standaard airconditioning, een automatisch noodremsysteem en DAB+-radio. Een 30 kW-lader waarmee je de accu ‘snel’ kunt volladen, kost wel 495 euro.

Dacia Spring

De Dacia Spring heeft een accupakket met een netto capaciteit van 26,8 kWh. Daarmee is een WLTP-bereik van 230 kilometer mogelijk. Klinkt als weinig, maar door het lage wagengewicht is dat best een realistisch getal. Dat ontdekten we toen we de Spring loslieten op onze gevarieerde normronde, waar we alle auto’s uitvoerig meten.

Renault Twingo Z.E. Electric: 20.890 euro

De volgende elektrische auto komt uit hetzelfde concern. Renault biedt met de Twingo namelijk een betaalbare elektrische stadsauto aan. Die kost 20.890 euro, maar is dan wat karig uitgerust. Voor dat geld krijg je namelijk niet eens airconditioning, een multimediascherm of een in hoogte verstelbaar stuur. Een vanafprijs van 22.090 euro is daarom wat realistischer, want in dat geval heb je bovengenoemde zaken wel, plus een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, een in twee delen neerklapbare achterbank en elektrische ramen voor.

De accu is daarbij overigens kleiner dan die in de Spring. Hij meet 22 kWh en is op papier goed voor een bereik tussen de 190 en 250 kilometer, maar daar moet je – helemaal in dit koude weer – wel je best voor doen. Snelladen kan overigens ook niet met de Twingo, al heeft-ie wel standaard een AC-lader waarmee je tot 22 kW kunt laden. Dan is de accu binnen een klein uurtje weer vol bij de publieke laadpaal op de stoep.

Fiat 500e 23,8 kWh: 24.900

Het is een van de leukste elektrische stadsauto’s van het moment, de Fiat 500e. Hij borduurt heel duidelijk voort op het ontwerp van de reguliere 500, maar is wel nét modern en fris genoeg om nog lang mee te gaan. Bovendien is-ie redelijk betaalbaar. Let wel: de versie met kleinste batterij. Die is er namelijk vanaf 24.900 euro. De variant met grotere 42 kWh-accu kost 28.600 euro.

Fiat 500e

Duik in de prijslijst: Fiat 500e La Prima versus Icon

Ga je voor die goedkoopste versie in Action-trim, dan krijg je wieldoppen, géén infotainment en wél airconditioning. Je kunt je telefoon en de Fiat-app als multimediascherm gebruiken, dus een van de problemen is al opgelost. Een probleem kan wel de actieradius van de auto zijn. Die bedraagt namelijk 190 kilometer. Een voordeel ten opzichte van bovenstaande elektrische auto’s is het feit dat de kleine Fiat met 50 kW kan snelladen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.