Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 11 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Fiat Chrysler schikt voor 800 miljoen in dieselfraudezaak

Fiat Chrysler heeft een schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie en de staat Californië. Het concern koopt voor 800 miljoen dollar (ruim 690 miljoen euro) verder vervolging door dieselfraude af. Fiat Chrysler houdt echter vol onschuldig te zijn.

fca1

We hebben de neiging om te zeggen: schikken is schuld bekennen. Maar goed, misschien probeert Fiat Chrysler gewoon de slechte publiciteit van een langgerekt proces af te kopen. De autofabrikant betaalt in ieder geval 311 miljoen dollar aan civiele boetes, 280 miljoen dollar aan vergoedingen aan eigenaren en 100 miljoen voor verlengde garanties. Daarbij komen 72,5 miljoen aan civiele boetes van Californië en 20 miljoen dollar om de staat te compenseren voor de hogere emissies.

Sjoemelsoftware

Fiat Chrysler werd in mei 2017 aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. De fabrikant zou illegale sjoemelsoftware in zo’n 104.000 dieselmodellen hebben ingebouwd. Het zou vooral gaan om Jeeps die verkocht zijn tussen 2014 en 2016. Volgens het ministerie van Justitie betekent de schikking niet dat het onderzoek naar de vermeende dieselfraude van Fiat Chrysler wordt stopgezet. Inmiddels is ook de U.S. Securities and Exchange Commission in de zaak gedoken.

Trump-regering

“Fiat Chrysler heeft consumenten en de overheid om de tuin geleid door geheime software in deze voertuigen te installeren”, aldus EPA-directeur Andrew Wheeler. “Die software ondermijnt de bescherming van onze schone lucht. De schikking stuurt een duidelijke boodschap naar fabrikanten en consumenten: de Trump-regering zal er alles aan doen om het milieu en de gezondheid van het publiek te beschermen.” Wat een buitengewoon ironische (en hypocriete) uitspraak is, gezien het feit dat Trump en de EPA alle strenge milieuregels van de Obama-regering aan het terugdraaien zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.