Autovisie
Autovisie Nieuws 3 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Fascinerende racetransporters van Ferrari

 

 

Er bestaat een prachtig boek ‘Inside the paddock’ dat geheel gewijd is aan de racetransporters uit het verleden. Geweldig om te zien hoe het ene team hun racewagens op een aanhangertje naar de circuits vervoerden, terwijl de grotere teams daar speciaal gebouwde vrachtwagens voor gebruikten. Inmiddels zijn veel van die transporters ook in miniatuur te koop.

IMG_5813

Dat zijn er inmiddels zoveel dat je er een aparte verzameling aan zou kunnen wijden. Ik heb er slechts twee, allebei in gebruik geweest bij de Scuderia Ferrari. De eerste is de Fiat met Bartoletti opbouw waar onder meer de fameuze sharknose Ferrari F1’s mee werden vervoerd. Het was een van de eerste racetransporters in miniatuur en deze heb ik al heel lang. Niet alleen vanwege de bescheiden Ferrari-collectie waar ie mooi bij past maar ook omdat ik hem gewoon prachtig vind. Hij is er inmiddels ook in 1:18 en dan is hij helemaal om je vingers bij af te likken maar de prijs van ruim 600 euro houdt me nog tegen. Wel kun je ook bij deze kleinere Bartoletti de autodekken neerlaten maar de deuren laten zich niet openen. Old Cars was de fabrikant.

Jaren later vond men het verstandiger de racewagens in gesloten transporters te vervoeren en daarvoor had Ferrari de beschikking over een OM vrachtwagen met speciaal gebouwde carrosserie van Rolfo. Er pasten twee racewagens boven elkaar in en de auto’s werden er met een speciale lift in getakeld. Voorin bevindt zich een bescheiden werkplaats die bij dit model ook zichtbaar is omdat zowel links als rechts zich een deur laat openen waarna een trappetje tevoorschijn komt. Deze transporter is eveneens van Old Cars en is een van mijn jongste aanwinsten. En ik heb mezelf vermanend toegesproken dat het hierbij moet blijven. Al is die Porsche Martini bus ook prachtig…

 

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.