Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 4 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Één vijfde leasecontracten private lease

Private leasecontracten blijken enorm populair. Volgens brancheorganisatie VNA is 20% van de leasecontracten een privé aangelegenheid.

occasions

Het grootste deel van de nieuw verkochte auto’s rijdt onder een leasecontract op de Nederlandse wegen. En in die grote groep rijdt ook een toenemend aantal privé leasers rond. Inmiddels is ruim één vijfde van de leasewagens onderdeel particulier geleaset. Dat komt neer op ongeveer 150.000 voertuigen.

Vertienvoudigd

brancheorganisatie VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) kwam in april al met cijfers over 2018 over de brug. Daarin laat het zien dat de private leasemarkt de afgelopen vijf jaar bijna vertienvoudigd is. Daarnaast geeft Aumacon, kenniscentrum van de automotive sector, aan dat ze vermoeden dat dit de aankomende twee jaar gestaag verder groeit naar 220.000 voertuigen. Dit jaar alleen zullen er volgens die organisatie ruim 68.000 nieuwe leasecontracten afgesloten worden. In totaal tellen de auto’s van de particuliere leasers nog amper mee. Ze vertegenwoordigen maar ruimschoots 2% van het hele wagenpark.

Het overgrote deel van de privé leasers betaalde in 2018 tussen de €200 en €400 per maand voor de auto. Dat houdt in dat er voornamelijk kleinere auto’s worden gehuurd. Maar de VNA ontdekte ook daarin een trend. Het gemiddelde maandbedrag stijgt langzaam maar zeker steeds verder naar de kant van €400.

Opbreken

Onlangs werd ook bekent dat private-leasecontracten tussentijds worden opgezegd. Dit komt voornamelijk doordat een dergelijk contract enorme impact heeft op de hoogte van een hypotheek bij het kopen van een huis. Extra nadeel hierbij is dat het tussentijds opbreken van een leasecontract een erg prijzige optie is.

Aan de andere kant beweert de Consumentenbond dat het een van de goedkoopste manieren is om in een nieuwe auto te kunnen rijden. Zeker in vergelijking met het kopen van een nieuwe auto met geleend geld. In sommige gevallen kan het kopen met eigen geld nog niet eens op tegen de maandelijkse kosten van een leasecontract. Het goedkoopst blijft nog altijd rijden in een tweedehands auto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.