Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 11 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Een kijkje bij de in beslag genomen auto’s van Domeinen Roerende Zaken

Bij hoge uitzondering mocht Autovisie een kijkje nemen in de garage van Domeinen Roerende zaken. Hier staan bovengemiddeld veel exotische auto’s die in beslag genomen zijn door politie of justitie.

Regelmatig lichten wij in beslag genomen auto’s uit. Het gaat vaak om bijzondere exemplaren die geveild worden. Voordat die auto’s geveild worden, staan ze in een zwaarbewaakte opslag in bijvoorbeeld Bleiswijk. Hier nemen we een kijkje achter de schermen.

Achter de schermen bij Domeinen Roerende Zaken

Het merendeel van de auto’s bij Domeinen Roerende Zaken staat er ter bewijsvoering en zal nooit de veilingsite bereiken. Zodra het onderzoek aan een in beslag genomen auto is afgerond, gaat hij terug naar zijn rechtmatige eigenaar. Tot die tijd staat de bolide in deze opslaglocatie.

Domeinen Roerende Zaken, in beslag genomen auto's, Autovisie
(Afbeelding: Jerome Wassenaar)

In totaal staan er zo’n 60.000 (!) objecten op twee locaties van Domeinen Roerende Zaken, waarvan zo’n 2600 auto’s. Bijna alle exclusieve en dure auto’s staan binnen. Net als kunst, horloges, designerkleding en nog veel meer in beslag genomen waar.

In beslag genomen auto’s worden zo snel mogelijk verkocht

De auto’s worden het liefst zo snel mogelijk verkocht. Het kan zelfs gebeuren dat een auto verkocht wordt waarvan de rechter uiteindelijk zegt ‘Je had deze auto niet mogen verkopen’, dan krijgt de persoon waarvan de auto in beslag is genomen de opbrengst of het getaxeerde bedrag terug, afhankelijk van welk bedrag hoger is.

Domeinen Roerende Zaken, in beslag genomen auto's, Autovisie
Dit is enkel een klein deel van de bovenverdieping van Domeinen Roerende Zaken Bleiswijk. (Afbeelding: Jerome Wassenaar)

Als een auto volgens de rechter of het OM verkocht moet worden, kan die van iedereen zijn geweest. In principe worden zelfs auto’s geveild die van zware criminelen zijn geweest. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Bij de taxatie wordt gekeken of de auto wel geschikt is voor verkoop. Er worden geen barrels van 500 euro verkocht. Soms beslist de rechter dat een voertuig niet meer de weg op mag, bijvoorbeeld omdat er een verborgen ruimte in de auto is geplaatst. In dat geval worden de auto’s overgedragen aan de douane. Zelfs deze auto’s verdwijnen niet in de shredder, maar worden onder toeziend oog van controleurs gedemonteerd.

Bekijk de volledige reportage in Autovisie Magazine

Wil je echt meegenomen worden voor een kijkje achter de schermen bij Domeinen Roerende Zaken? Dan kan dit in Autovisie Magazine nummer 12. Klik hier om een abonnement te nemen op Autovisie of koop ‘m in de winkel!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.