Autovisie
Autovisie Nieuws 29 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: de Xpeng P7, de ‘nieuwe’ Tesla-concurrent

Wel, niet, wel: Xpeng komt tóch naar Nederland. Niet met de P5, maar met onder andere de Xpeng P7. Met een duik in de prijslijst maken we nader kennis met het model.

Xpeng was er relatief vroeg bij om te roepen dat het naar de Europese en ook Nederlandse markt zou uitbreiden. Dat zou onder meer gebeuren met de P5, een relatief compacte sedan. Van levering kwam het uiteindelijk niet en het was zelfs even de vraag of Xpeng überhaupt nog wel naar Nederland kwam. Toch wel dus, maar niet meer met de P5. Men gaat het een klasse hoger proberen met de Xpeng P7 en G9, een sedan en SUV voor de hogere middenklasse.

Xpeng P7, de (op)nieuwe Tesla-concurrent

De Xpeng P7 kwam in 2020 voor het eerst op de markt, in zijn thuisland. Xpeng ziet de auto zelf vooral als een directe concurrent voor de (iets kleinere) Tesla Model 3. In ieder geval zet ook Xpeng sterk in op moderne technologieën voor geautomatiseerde rijfuncties en connectiviteit. Wat dat betreft heeft Xpeng ook genoeg raakvlakken met NIO, ook een nieuwkomer in Nederland. In de praktijk zijn Xpeng en NIO dus misschien wel vooral concurrenten voor elkaar en niet zozeer voor Tesla. De tijd zal het leren.

Specificaties Xpeng P7

Qua aandrijftechniek zijn er twee versies van de Xpeng P7: de Long Range en de Performance. De Long Range biedt met 576 km (WLTP) uiteraard de grootste actieradius. Verder beschik je over 203 kW (276 pk), 400 Nm en achterwielaandrijving. De 100 km/u is in 6,7 seconden bereikt. De Performance heeft nog een elektromotor en beschikt daarmee over vierwielaandrijving en een systeemvermogen van 348 kW (473 pk) en liefst 757 Nm koppel. Goed voor een 0-100-sprint in 4,1 seconden. De actieradius is met 505 km (WLTP) nog altijd netjes.

Prijzen

De Xpeng P7 is leverbaar vanaf 51.188 euro voor de Long Range. Voor de Performance ben je minimaal 61.188 euro kwijt. De bijzondere Wing Edition, waarover straks meer, kost 71.188 euro.

Uitvoeringen en uitrustingen Xpeng P7

De standaarduitrusting omvat onder meer 18-inch lichtmetalen wielen met aerodynamisch design, elektrisch bedienbare achterklep, stoelverwarming voor- en achterin, interieurluchtfiltering, een Advanced Surround Sound System, een 10,25-inch digitaal instrumentarium, een liefst 14,96-inch touchscreen voor de bediening van het uitgebreide infotainment en geavanceerde assistentie- en veiligheidssystemen. De Performance heeft 19-inch lichtmetalen wielen met een sportiever design, maar komt verder qua uitrustingen overeen.

Xpeng P7 Wing Edition

Een speciale uitvoering is de Wing Edition. Die valt in de eerste plaats op door een modelspecifieke, felgroene carrosseriekleur (met donkergroen als optie) en vleugeldeuren die een Lamborghini niet zouden misstaan. Ja, echt. Ook is hij nog rijker uitgerust, met onder meer soft-close-portieren en het Premium Seat & Audio Pack met luxere stoelen, bekleding en een extra hoogwaardig audiosysteem. Dat Seat & Audio Pack is voor de andere uitrustingsniveaus optioneel leverbaar voor 3.990 euro.

Exterieuraankleding Xpeng P7

Wij gaan voor de Performance-variant. Dat Seat & Audio Pack vinken we ook aan. Dan komen we bij de carrosseriekleuren. Er is keuze uit wit, twee tinten grijs, zwart en donkergroen. Die laatste kleur kost 1.200 euro extra, de andere carrosseriekleuren hebben een meerprijs van 900 euro. Wij gaan voor de lichtere tint grijs. Wielkeuzes zijn er niet, dat hangt dus samen met het gekozen uitrustingsniveau.

Interieuraankleding Xpeng P7

Standaard is het interieur aangekleed met lichtgrijs nappaleder in combinatie met donkergrijze interieurdelen. Als optie zonder meerprijs kan je kiezen voor knalrode stoelen en zwarte interieurdelen met rode stiksels. Een andere optie zonder meerprijs is een volledig zwart interieur, waarin rode stiksels nog voor enige kleur zorgen. Wij gaan voor het standaard lichtgrijze interieur.

Zelf samenstellen

Losse opties zijn er niet, dus komen we bij het einde van de configurator. De door ons samengestelde Xpeng P7 kost nu 66.078 euro. Geen koopje, maar best een interessante prijs vergeleken met concurrent Tesla. Interesse gekregen? De configurator, prijzen, uitrustingen en meer informatie is na te kijken op www.heyxpeng.com/nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.