Autovisie
Autovisie Nieuws 24 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: de nieuwe Mercedes-Benz GLC

De Mercedes-Benz GLC is volledig vernieuwd, ook al lijkt hij nog erg op zijn voorganger. Hoe groot de veranderingen precies zijn zoeken we uit met een duik in de prijslijst.

Net als bij de meeste van hun andere modellen kiest men ook voor de nieuwe Mercedes-Benz GLC voor een evolutie. In grote lijnen lijkt er niet eens zo veel veranderd. De GLC is dus ook weer een SUV-versie van de C-Klasse sedan, wat vooral in het interieur goed te zien is. Het grootste nieuws is misschien wel dat de GLC voortaan altijd een hybride is, al rekent men daarbij ook mild hybrid-aandrijving mee.

Motoren Mercedes-Benz GLC

Bij introductie is er keuze uit twee benzinemotoren en een diesel, alle 2.0-liter viercilinders en dus met mild hybrid-technologie. Ook hebben ze allemaal vierwielaandrijving en een negentrapsautomaat. De diesel (220 d) is relatief gezien het minst krachtig maar heeft veruit het meeste koppel: 145 kW (197 pk) en 440 Nm. De 200 en 300 benzinemotoren leveren respectievelijk 150 kW (204 pk) en 190 kW (258 pk) en 320 en 400 Nm. Later volgen plug-in hybrideversies, die zijn gebaseerd op bovenstaande motoren. Er komt dus zelfs een diesel-plug-in.

Prijzen Mercedes-Benz GLC

Aan een Mercedes hangt ook nog altijd een premium prijskaartje. De nieuwe Mercedes-Benz GLC kost minimaal 72.577 euro, voor de 200 4Matic. De diesel is er vanaf 77.999 euro en de 300 4Matic met benzinemotor kost mede dankzij de standaard AMG Line gelijk 86.111 euro. Aangezien je in de ‘instapper’ Business Line al niets te klagen hebt over vermogen en standaarduitrusting, nemen wij die voor onze configuratie.

Standaarduitrusting Mercedes-Benz GLC

Dan beschik je al over onder meer 18-inch lichtmetalen velgen, stoelverwarming voorin, elektrisch verstelbare stoelen, stoffen bekleding, multifunctioneel met leder bekleed stuurwiel, uitgebreid infotainment (incl. Apple CarPlay, Android Auto, Bluetooth, etc.) met 12,3-inch instrumentenpaneel en 11,9-inch centraal touchscreen, keyless entry & go, automatische airco, fluwelen vloermatten, elektrisch neerklapbare achterbank en de hele reeks aan assistentie- en veiligheidssystemen.

Exterieuraankleding Mercedes-Benz GLC

Standaard is de nieuwe Mercedes-Benz GLC niet-metallic zwart. Als optie zonder meerprijs is er keuze uit metallic zwart, wit, een aantal grijstinten, helder blauw en heel donkerblauw. De enige kleuren met meerprijs zijn Manufaktur-rood (399 euro) en Manufaktur-matwit (832 euro). Wij gaan voor het donkerste blauw.

Naast de standaardvelgen is er keuze uit drie andere 18-inch lichtmetaalsoorten, waarvan een zonder meerprijs en de andere voor 302 euro extra. Uiteindelijk vallen we toch voor de tienspaaksvelgen.

De optionele Digital Light-koplampen laten we zitten. Dat bespaart weer 1.634 euro en ‘stiekem’ vinden we de standaard koplampen nog mooier ook. De trekhaak (1.180 euro) laten we ook voor wat hij is. Wel selecteren we het panoramdak (1.718 euro).

Interieuraankleding Mercedes-Benz GLC

Door naar het interieur. Voor 272 euro extra willen we de stoffen bekleding wel inruilen voor Artico met lederlook. Wil je ook andere sierdelen, dan kost dat 411 euro extra voor metaal of een van de houtsoorten, of 472 euro extra voor aluminium. Wij gaan voor openporig lindenhout. Daar hoort automatisch ook een hoogglans zwarte middenconsole bij.

Stuurwielverwarming lijkt een gratis optie, maar dan moet je ook verwarmde ruitensproeiers à 436 euro bestellen. Laat dan maar, zo streng zijn de winters hier niet. De interieurvoorverwarming (1.476 euro), zwarte hemelbekleding (424, grijs is standaard) en het bagagescheidingsnet (145 euro) laten we ook zitten.

Pakketten en losse opties Mercedes-Benz GLC

Aan pakketten valt weinig te kiezen. Het Avantgarde-pakket is standaard geselecteerd en meer opties zijn er voor onze configuratie niet. Ook standaard geselecteerd zijn de losse opties Agility Control-onderstel en Urban Guard (anti-inbraak).

Optioneel zijn verder nog een offroad-pakket (520 euro), een Burmester 3D-audiosysteem (1.222 euro), extra rijassistenten (van opties zonder meerprijs tot liefst 2.940 euro), extra zijairbags achterin (454 euro), interieurluchtfilter (182 euro) en een dashcam (242). Het audiosysteem en die laatste drie opties selecteren we.

Mercedes-Benz GLC zelf samenstellen

Het prijskaartje vermeldt nu een bedrag van 78.053 euro. Dat valt op zich nog wel mee ten opzichte van de basisprijs. Voor dat bedrag hebben we misschien niet een Mercedes-Benz GLC waar alles op en aan zit, maar wel een die weinig te wensen over laat. De nieuwe Mercedes-Benz GLC zelf samenstellen? Op www.mercedes-benz.nl vind je het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.