Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 1 okt 2015
Leestijd: 4 minuten

Dit werd de eerste 9 maanden van 2015 aan exclusieve en sportieve auto’s verkocht

Driewerf hoera voor de autobranche, er worden meer auto’s geregistreerd dan vorig jaar. De afzet ligt nu 18% hoger dan in 2014, maar dat is nog altijd fors minder dan in de jaren dáárvoor. Volkswagen grijpt de hoogste podiumtrede in de merkenranglijst en de Renault Clio is het meest geregistreerde model. Maar wat doen de liefhebbersmerken en -modellen?

Verkoopaantallen exclusieve merken jan-sept 2015 (jan-sept 2014)

 • Aston Martin: 10 (10)
 • Bentley: 33 (39)
 • Ferrari: 27 (24)
 • Infiniti: 62 (21)
 • Jaguar: 533 (326)
 • Lamborghini: 7 (4)
 • Lotus: 3 (4)
 • Maserati: 52 (111)
 • Morgan: 2 (4)
 • Porsche: 1.558 (886)
 • Rolls-Royce: 6 (14)
 • Tesla: 1.267 (954)

Alfa Romeo – Audi – BMW

De afzet van de Alfa 4C loopt alweer terug. In 2014 werden over de eerste negen maanden 29 stuks geregistreerd, dit jaar nog maar 25. Het is wachten op de 4C Spider die de afzet mogelijk een impuls gaat geven. In afwachting van de nieuwe generatie R8 is dit jaar geen enkele R8 meer geregistreerd. Vorig jaar waren dat er nog 5. De vraag naar de RS6 is ingestort. Werden er vorig jaar in de eerste negen maanden 24 op kenteken gezet, dit jaar blijft de vraag beperkt tot 3 stuks. Ook de belangstelling voor de S-modellen als de S1, SQ5 en S8 is sterk gedaald. De afzet halveerde ruimschoots tot 85 units. De best verkocht ‘S’ is de S3. De verkoopvolumes van de i8 waren afgelopen jaar in Nederland gelimiteerd tot 50 stuks. Precies 15 daarvan gingen ook daadwerkelijk toen op kenteken. Voor dit jaar staan er al 74 i8’s op kenteken. Daarmee is de i8 gewilder dan de 6 Coupé en Cabriolet samen.

Ferrari – Fisker

De California is dit jaar de best verkochte Ferrari in ons land. Werden er in de eerste drie kwartalen vorig jaar 7 stuks afgeleverd, dit jaar zijn het er al 18. De 458 Italia zakt naar de tweede plaats, wat te wijten is aan de lancering van de 488GTB. De afzet van de F12 berlinetta daalde van 7 naar 3 stuks. Ondanks dat Fisker al geruime tijd geen auto’s meer bouwt, is er toch één fonkelnieuwe Karma op kenteken gegaan. Vorig jaar stond de afzet al stil.

Ford – Jaguar – Lamborghini

Nu Ford de Mustang officieel in Nederland levert, staat ook de American Muscle Car op de verkoopranglijst. Van de 16 registraties zijn er in september 9 op kenteken gegaan. Jaguar boert goed dankzij de XE, goed voor al 249 van de 533 registraties. De F-type is de enige Jag die ook in de lift zit. Er zijn er tot op heden 77 (2014: 66) bijgekomen. Lamborghini scoort goed in Nederland. Van de zeven geleverde exemplaren op Nederlands kenteken waren er vijf met het typeplaatje Huracán. Een jaar terug was dat er maar één op een totaal van vier Lambo’s.

Lexus – Lotus

Vorig jaar leverde Lexus nog een LFA af. Dit jaar staat de teller logischerwijs op nul. De productie is beëindigd, de auto uitverkocht. Van de nieuwe RC staan er nu twee op Nederlands kenteken. Van de drie Lotus-modellen die dit jaar in Nederland een koper vonden, waren er twee Elises. De andere auto was een Exige. Vorig jaar stond er in hetzelfde rijtje ook nog één Evora.

Maserati – Mazda

Hoofdzakelijk door een lagere vraag naar de Quattroporte levert Maserati dit jaar fors in. Werden er tussen januari en september 2014 exact 111 Maserati’s geregistreerd, dit jaar zijn er 52 op kenteken gegaan. Alleen al in september dit jaar zijn er 51 Mazda’s MX-5 geregistreerd. Daardoor ligt het jaarresultaat op 116 exemplaren.

Mercedes – Morgan – Nissan

Mercedes heeft voor de GT al 26 kopers gevonden. De SLS komt niet meer op de lijst voor. Van dat model werden in de eerste drie kwartalen van 2014 nog 5 stuks geleverd. Tot nu toe zijn er twee Morgans in Nederland geregistreerd, inclusief de demonstratie-auto van de dealer. De Nissan GT-R is aan vervanging toe, zou je stellen na het zien van de verkoopcijfers. Tot op heden is er dit jaar één geregistreerd. Vorig jaar waren dat er nog twee.

Porsche

Porsche is niet te stuiten. Het merk registreerde dit jaar al 1.558 auto’s tegen 886 in dezelfde periode vorig jaar. De winst komt op conto van de Cayenne (van 98 naar 810 stuks), terwijl de Macan (van 212 naar 319 stuks) een kleine winstgroei boekt. De afzet van de Panamera loopt sterk terug. De vraag naar de 911 is constant (250 stuks).

Rolls-Royce

Rolls-Royce boekte over héél 2014 een verkooprecord voor de Nederlandse markt. Dit jaar zal de fabrikant dat aantal niet overtreffen. De teller staat tot en met september op 6 units, waar het vorig jaar al op 14 stond. De Wraith voert met vier stuks (9) de lijst aan.

Volkswagen

Volkswagen heeft zes kopers voor de XL1 in Nederland gevonden. Het zijn twee dealerdemo’s en vier klantverkochte auto’s. Dit jaar zijn er drie bijgekomen, naast de twee die eind vorig jaar al werden geregistreerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.