Remco Slump
Remco Slump Nieuws 9 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze Aston Martin ging van stilstand naar 330 km/h in vierenveertig jaar

Dit is de Aston Martin Bulldog. Het studiemodel uit 1979 zou oorspronkelijk in een beperkte oplage worden gebouwd, maar werd door het toenmalige management afgeschoten. Zijn beloofde topsnelheid van meer dan 200 mph (321 km/h) haalde de Bulldog daarom pas 44 jaar later.

De Bulldog had de snelste productieauto ter wereld moeten worden. Met dat doel ontwikkelde Aston Martin de wigvormige sportwagen. Het typische jaren zeventig-uiterlijk komt uit de pen van William Towns, die ook de cartooneske Lagonda tekende.

Aston Martin Bulldog werd in 2020 teruggevonden

Aston Martin was van plan om maximaal vijfentwintig exemplaren van de Bulldog te produceren, maar toen in 1981 Victor Gauntlett directeur van de autofabrikant werd, zette hij een streep door het plan. Het was te kostbaar, vond hij.

Top 20: Wigvormige concepts uit de jaren zestig en zeventig

Drie jaar later verkocht Aston Martin het Bulldog-prototype aan een verzamelaar uit het Midden-Oosten. Die zette er buitenspiegels op. Nadat de auto een tijd in het bezit van een Amerikaan was geweest, verdween hij. De Bulldog werd begin 2020 teruggevonden in een opslag ergens in Azië.

Doel na vierenveertig jaar eindelijk gehaald

De huidige eigenaar heeft hem volledig laten restaureren met als doel om eindelijk de ‘recordsnelheid’ van ruim 200 mph (321 km/h) te kunnen halen. In 2021 – tijdens een eerste testrit op een militair vliegveld – haalde de Bulldog al 161 mph (260 km/h).

Deze week werd bekend dat de Aston Martin eindelijk zijn doel heeft gehaald. Op een testcircuit in Schotland bereikte coureur Darren Turner heel iets meer dan 205 mph (zo’n 330 km/h).

Achtcilinder met twee turbo’s en ruim 600 pk

Achter in de Bulldog ligt een 5,3-liter V8 met twee turbo’s, die 608 pk en 678 Nm produceert. Toen de sportwagen werd onthuld, riep Aston Martin dat-ie makkelijk 237 mph (381 km/h) zou moeten kunnen halen.

In de praktijk is dat dus niet zo, maar desondanks is 330 km/h wel een ontzettend indrukwekkend topsnelheid. Daarmee kan de Bulldog een moderne Valkyrie behoorlijk goed bijhouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.