Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 13 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De wankelmotor keert terug! In een elektrische auto…

Mazda trekt vandaag het doek van een model met, jawel, een wankelmotor! Het gaat om de MX-30. En ja, dat is een elektrische auto.

Oke, heel baanbrekend is het nieuws niet. We weten namelijk al jaren dat Mazda van plan was om een MX-30 met wankelmotor op de markt zou brengen. Vandaag is het moment dan ook daar.

Generator

Het trekt namelijk het doek van de MX-30 e-Skyactiv R-EV. Het is volgens Mazda een plug-in hybride. Dus niet volledig elektrisch? Nou, eigenlijk wel, want het is de elektromotor die ook hier voor de aandrijving zorgt. De wankelmotor krijgt een andere functie. Die dient als generator en wekt dus stroom op, waarmee daarna de elektromotor weer aan de haal gaat.

Klinkt misschien als omslachtig, maar het is een bekend recept in autoland. De nieuwe Honda Civic is zo’n voorbeeld. Die auto wordt in bijna alle gevallen ook aangedreven door een elektromotor, en de viercilinder die in de neus ligt fungeert vrijwel altijd als generator. Ook de bekende PHEV’s van Mitsubishi werken op een vergelijkbare manier.

Range

Terug naar de MX-30. Dat is een compacte crossover van Mazda die in 2020 gelanceerd werd als volledig elektrisch model. Klein probleem bij die auto: het rijbereik. Dat moet met deze e-Skyactiv R-EV geen probleem meer zijn.

Waar de volledig elektrische versie, dus zónder de wankelmotor, een 35,5 kWh-accu heeft, krijgt deze variant een kleiner exemplaar. De batterij meet 17,8 kWh en is zelf goed voor 85 kilometer aan rijbereik. Maar door de toevoeging van de wankelmotor en een bijbehorende 50 liter tank is het totale rijbereik van de R-EV-versie 600 kilometer.

Sterker

Overigens is de MX-30 met deze zogenoemde range extender ook een stukje sterker. De elektromotor levert nu 170 pk in plaats van 145. De kleine rotatiemotor is goed voor 74 pk, maar drijft dus nooit de wielen aan. Waarom Mazda voor een wankelmotor kiest als range extender? Zo’n krachtbron is relatief klein voor het vermogen dat-ie levert.

Mazda introduceert ook direct een nieuwe uitvoering van deze e-Skyactiv R-EV. Die luistert naar de naam Edition R. Wie deze versie kiest, krijgt Maroon Rouge Metallic lak. Daar is natuurlijk over nagedacht. Dat is namelijk een verwijzing naar de kleur van Mazda’s eerste personenauto, de R360 Coupé. Verder zit de Edition R vol met zwarte tinten. De vloermatten zijn bovendien voorzien van een rotorvormig embleem. Wel zo leuk.

Autosalon

Wanneer deze variant exact op de markt verschijnt, is nog niet duidelijk. Het model is wel te bewonderen op de Autosalon van Brussel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.