Bart Oostvogels
Bart Oostvogels Nieuws 2 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Citroën Cactus M: de Méhari gereïncarneerd

De opengewerkte C4 Cactus die Citroën meeneemt naar de IAA-autoshow in Frankfurt is ontworpen met een vette knipoog naar de Méhari. Het Franse merk typeert het Cactus M gedoopte studiemodel als een openlucht crossover.

Citroen C4 Cactus Surf 001 Het grootste verschil ten opzichte van de reguliere C4 Cactus is niet het ontbreken van een vast dak, maar juist dat de Cactus M twee deuren minder heeft. De vier portieren van het origineel zijn vervangen door twee gegoten kunststof deuren, die een beschermlaag hebben die zowel deuk- als krasbestendig is, maar ook tegen zout water en zand kan. Leuk detail is het zichtbare deurscharnier, wat ook een kenmerk was van de Méhari. Passagiers met als bestemming de achterbank stappen in door over de carrosserierand te klimmen. Handige opstapsteunen verwerkt in het onderste deel van de zijpanelen helpen bij het instappen.

“Het interieur kan tegen water en mag zelfs worden schoongespoten”

Volgens Citroën kan de Cactus M zo door de wasstraat, want het interieur kan tegen water en mag zelfs worden schoongespoten (in de voetenruimte zitten afvoeropeningen). De achterbank is kantelbaar, waardoor een tweepersoonsbed ontstaat. Al liggend in dat bed zal je opmerken dat de A-stijl en de achterste dakboog zijn afgewerkt met echte houten panelen. Overigens kan er zowel onder de sterrenhemel als onder een dak worden geslapen, want Citroën heeft een opblaasbare tent bedacht die aan de achterkant van de Cactus M kan worden geplaatst. Het merk belooft dat twee personen van 1,80 m lengte gemakkelijk rechtop achter de auto kunnen staan.

Op de vraag of er productieplannen zijn voor de Cactus M antwoordde Citroën-directeur Linda Jackson al eerder dat ze de auto wel ziet zitten. “De moderne interpretatie van de Méhari moet het merk een ‘fun’-imago geven. De originele Méhari werd van 1968 tot en met 1988 gebouwd op basis van 2CV-techniek. Het model had een carrosserie van kunststof en als dak een soort tentconstructie. De naam Méhari verwijst naar de Meharisten, Franse soldaten van het Vreemdelingenlegioen, die zich in Afrika verplaatsten op de ruggen van kamelen en dromedarissen. Het woord ‘méhariste’ betekent vrij vertaald ‘kamelencavalerie’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.