Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 2 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Chinees automerk BYD stoot Volkswagen van Aziatische troon

Net als in Nederland is Volkswagen ook in Azië erg populair. De Duitse fabrikant was zelfs het bestverkochte automerk van China. Tot dat BYD deze titel sinds vorige maand over heeft genomen.

Uit cijfers van China Merchants Bank International (CMBI), een grote Chinese bank, blijkt dat de fabrikant tussen 1 en 27 november 152.863 voertuigen in China heeft verkocht. Volkswagen verkocht in dezelfde periode totaal 143.602 voertuigen in het land. Volkswagen stond op een eerste plek als het gaat om verkopen in China, maar wordt nu dus van de troon gestoten door BYD.

Wat is BYD?

Wellicht heb je nog nooit van BYD (Build Your Dreams) gehoord, of misschien heb je enkel bussen van het merk zien rondrijden. BYD is het zoveelste Chinese automerk dat ook de Europese markt betreedt. In Noorwegen rijden de auto’s al even rond, maar ook in Nederland kan je de EV’s bestellen.

‘Seat is niet dood!’, zegt Volkswagen-topman. ‘Maar …’

Sterker nog, de auto’s worden al aangeboden door Louwman Group. Autovisie kon zelfs al een eerste testrit maken. In onderstaande video neemt Jaco Bijlsma je mee in de Atto 3, het eerste model op de Nederlandse markt.

Naast de Atto 3 kan je ook de Tang al bestellen, een forse zevenzits SUV. BYD komt dit jaar ook al met het derde model naar Nederland: de HAN, een grote luxe sedan. Bestellen van de auto’s kan bij een vestiging in Amsterdam of thuis op de bank met je laptop.

Gaat Build Your Dreams Volkswagen overtreffen in Nederland?

In China overtreft BYD dus Volkswagen en alle andere merken als het gaat om verkoopaantallen. Althans, afgelopen maand. Of het in merk in Nederland ook zo goed gaat lopen en of de verkoopcijfers aanhouden, is nog maar de vraag. Maar met serieuze back-up van een importeur als Louwman is het in ieder geval een merk om rekening mee te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.