Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 30 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Carlos Ghosn: ‘Beschuldigingen tegen mij zijn complot’

Carlos Ghosn heeft voor het eerst sinds zijn arrestatie een interview gegeven. Volgens de gevallen Renault-Nissan-Mitsubishi-topman zijn de beschuldigingen aan zijn adres het resultaat van een complot tegen hem.

Carlos Ghosn
Fotocredit: Ludovic Marin/AFP

Ghosn vertelde aan de Japanse krant Nikkei dat het management van Nissan tegen een verdere integratie in Renault is. Daarom hebben “sommige mensen de realiteit verstoord om van mij af te komen”, aldus de 64-jarige Franse Braziliaan. Een Nissan-woordvoerder heeft die beschuldigingen tegengesproken.

Integratie van Renault en Nissan

Volgens Ghosn heeft hij in september 2018 met Nissan-baas Hiroto Saikawa gesproken over het integreren van Renault, Nissan en Mitsubishi. Zijn plan was om de fabrikanten in één holding onder te brengen, met behoud van autonomie. Nissan is al langer ontevreden over de samenwerking met Renault. De Franse fabrikant heeft 43 procent van de aandelen Nissan en stemrecht. Nissan heeft 15 procent van Renault, maar geen stemrecht.

Persoonlijke investeringsverliezen

Eind november werd Ghosn gearresteerd op het vliegveld van Haneda bij Tokio. Hij wordt verdacht van financiële wanpraktijken. Hij zou zijn inkomen niet juist hebben gerapporteerd, persoonlijke investeringsverliezen op Nissan hebben afgewenteld en zijn werkgever laten opdraaien voor privé-uitgaven. Zijn borgverzoeken zijn afgewezen. Waarschijnlijk blijft Ghosn nog maanden in de cel, tot zijn rechtszaak.

Druk van Franse overheid

Nissan en Mitsubishi namen vrijwel gelijk na de arrestatie afstand van Ghosn. Renault bleef de topman steunen. Onder druk van de Franse overheid heeft Ghosn vorige week ontslag genomen bij de autofabrikant. Saillant detail: naar nu blijkt werd de financiële handel en wandel van Ghosn al maanden binnen Nissan onderzocht. Dat werd tegenover partner Renault geheim gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.