Autovisie
Autovisie Nieuws 20 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Cadillac slacht sedankip met gouden eieren

Slechts een enkele Europeaan zal er een traantje om laten, maar het afscheid van de Cadillac XTS moet ook bij Cadillac zelf zwaar vallen. De Amerikaanse autobouwer haalt zijn best verkochte sedanmodel uit productie.

Het is de trieste waarheid. De XTS, die officieel niet in Europa is verkocht, is Cadillacs meest succesvolle sedan in het huidige programma. En dan te weten dat de auto geboren werd om snel een tijdelijk gapend gat in het modellengamma te dichten. De voorwielaangedreven sedan moest de uitgezwaaide STS- en DTS-klanten opvangen, toen bleek dat de opvolger van beide grote sedans pas jaren later klaar zou zijn. De XTS kwam op de markt met een levensverwachting van slechts vier jaar, waarna hij werd afgelost door de échte STS-opvolger de CT6.

Het veld ruimen

Maar toen Cadillac in het vierde jaar het afscheid van de sedan aankondigde, schoot de marktvraag juist omhoog. Cadillac besloot, ook met het oog op de invulling van de fabriek, om de XTS door te bouwen. In 2019 zou de XTS echt het veld ruimen. Welnu, dat moment is aangebroken. De laatste XTS is een feit.

Levenscyclus

Over zijn levenscyclus wist de ‘tussenoplossing’ in de Verenigde Staten beter te verkopen dan de ATS en werden er met 161.000 stuks slechts 18.000 stuks minder verkocht dan van de CTS. Sterker nog, in zijn laatste bonusjaren wist de XTS beter te verkopen dan de ATS, CTS én CT6. Van laatstgenoemde, de daadwerkelijke opvolger van de XTS volgens Cadillac, werden rond de 10.000 stuks per jaar verkocht. Het slechtste verkoopjaar van de XTS scheelt slechts enkele auto’s met het beste verkoopjaar van de CT6.

SUV

De XTS werd in verschillende landen geleverd, maar niet in Europa. De enkeling die hier de vlag half stok hangt, is een Cadillac-fanaat die anders dan het management van de autobouwer wel ziet dat de XTS een positieve bijdrage leverde aan de Cadillac-verkoop. De fabrikant ziet de vraag naar sedans al jaren dalen, maar blijft de carrosserievariant trouw. Het gamma wordt spoedig weer aangevuld. Voor de hoge verkoopcijfers is het merk afhankelijk van de SUV’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.