Autovisie
Autovisie Nieuws 30 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

BMW X5 duikt voor camera op

Het front van de X5 is dankzij de twee beroemde nieren onmiskenbaar BMW en dat zorgt er natuurlijk voor dat je op grote afstand de SUV direct herkent. De volgende generatie X5 herken je op nóg grotere afstand. De twee kenmerkende grilles groeien enorm.

Ze worden wéér groter en dat zie je duidelijk op de hier gepubliceerde foto’s. Een oplettende Autovisie-lezer kwam de SUV nabij Stuttgart tegen en legde de grote SUV direct op de gevoelige plaat vast. Het laat ondanks de aanwezige camouflage weinig te raden welke fabrikant zijn nieuwe SUV hier aan het testen is. De grote nieren springen er uit.

Handelskenmerk

Bij het bestaande X5-model waren de luchtroosters van een kleiner formaat, maar bevond zich onder de nieren een extra luchtsleuf. De designafdeling heeft de onderste luchtopening nu opgenomen in BMW’s karakteristieke handelskenmerk.

Elektro-ondersteuning

Maar bij de nieuwste editie van de X5 gaat het niet alleen om het vooraanzicht. De gehele auto is herzien. Als technische basis dient het CLAR-platform, wat staat voor Cluster Architecture. Op dezelfde structuur staan in de toekomst alle grotere modellen, waarvan de 3 Serie de ondergrens vormt. Het platform is lichter dan zijn voorganger en tevens is de architectuur geschikt voor elektrificatie. De toepassing van elektro-ondersteuning zorgt ervoor dat de levenscyclus van de bestaande X5 enigszins korter is dan de eerdere editie. De huidige X5 is pas vijf jaar oud, terwijl de vorige twee generaties een dikke zeven en zes jaar in productie waren. Of de auto door zijn nieuwe platform groeit, is niet bekend. De drang om de X5 fors te laten groeien is er voor BMW niet, aangezien de Zuid-Duitsers volgend jaar een ruimere X7 introduceren.

M-power

De mogelijkheid om elektrische hulpmiddelen toe te passen wordt uiteraard door BMW aangegrepen. Er komt (wederom) een plug-in hybrideversie. Maar de gecombineerde aandrijflijn is niet standaard. BMW zal geblazen vier-, zes- en achtcilinder motorversies introduceren, waarbij de meest potente variant zo’n 600 pk zal produceren.

1999

BMW brengt de X5 komend jaar op de markt. Dan verschijnt ook de X7. Op de X6 is het tot 2020 wachten, zoals het er nu naar uitziet. De X5 maakt al sinds 1999 deel van het BMW-programma uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.