Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 14 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

BMW vervangt X4 nu al

Had BMW de X4 eindelijk in productie, blijkt de coupé-SUV een heel korte levenscyclus te hebben. De X4 wordt namelijk al na vier jaar afgelost. Maar daar hebben de Duitsers een goede reden voor.

BMW X4 xDrive M40d Fabian Kirchbauer Photography

De eerste generatie X4 verscheen in 2014 op de markt. Dat was veel later dan gepland. De fabrikant kampte echter met gebrek aan productiecapaciteit in zijn fabriek te Spartanburg om de vijfdeurs SUV in productie te nemen. Toestemming om de Amerikaanse SUV-faciliteit uit te breiden, liet namelijk heel lang op zich wachten. En zo kwam de X4 met enige vertraging op de markt.

Fabian Kirchbauer PhotographyBodemarchitectuur

Op zich niets mis mee, maar de X4 deelt zijn technische basis met die van de X3. En laat laatstgenoemde nu net zijn vervangen. Hij beschikt over een nieuwe bodemarchitectuur, die geschikt is voor een elektrische aandrijflijn. BMW laat de tweede generatie X4 nu parallel lopen aan die van de ruimere X3. En zo staat nu ook de X4 op het kakelverse platform.

Fabian Kirchbauer Photography

Gewichtsbesparing

Dat zorgt niet alleen voor een gewichtsbesparing van zo’n 50 kilogram, maar ook voor andere afmetingen. De nieuwe X4 meet 4,75 meter in de lengte, een toename van 8,1 cm. In de breedte en hoogte komt de nieuweling tot achtereenvolgens 1,92 meter (+ 3,7 cm) en 1,62 cm (- 0,3 cm). Het platform groeide in wielbasis mee. De wielbasis bedraagt nu 5,4 cm meer. Het ontwerp van de X4 leunt wederom sterk op dat van de X3.

Fabian Kirchbauer Photography

Parfum

BMW kleedt de X4 aan met nieuwigheden als een parfum voor het interieur, een display key met rijinformatie, gebarenbediening voor het infotainmentsysteem en een 6,5 tot 10,2 inch groot touchscreen met spraakbediening. Op het gebied van veiligheidsitems biedt BMW op de X4 onder andere adaptieve cruise control, aanrijdingswaarschuwing met noodremfunctie en voetgangerherkenning, verkeersbordherkenning, rijstrookassistentie en fileassistentie.

LEES OOK: BMW X3 heeft een compléét nieuwe jas aan

Motorpalet

Bij de marktintroductie is de X4, die zijn publieksdebuut op de Autosalon van Genève (8-18 maart) beleefd, leverbaar als xDrive 20i en xDrive 30i met achtereenvolgens een 2.0-viercilinder met 184 en 252 pk, alsmede de M Performance-versie M40i met 360 pk sterke zescilinder en de diesels xDrive 20d (190 pk), xDrive 25d (231 pk), xDrive 30d (265 pk) en M40d (326 pk).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.