Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 24 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Azure keert terug, maar niet als Bentley convertible

Bentley stoft de aanduiding Azure af en plakt het wederom op zijn auto’s. De aanduiding typeert ditmaal geen specifiek model, zoals het in het verleden voor een cabriolet stond. De Engelsen plakken het op de flank van een speciaal aangeklede uitvoering, zowel van de Continental, Flying Spur als Bentayga.

Onder het Azure-label brengt Bentley een nieuwe aankledingstrim met specifieke items die erop gericht zijn om “het welzijn en het comfort van de inzittenden van het voertuig te verbeteren”. De speciale versie is een permanente aanvulling op het bestaande leveringsprogramma en komt dus beschikbaar voor alle modellen binnen het Bentley-programma. Azure is vergelijkbaar met het label Speed, dat ook een vaste waarde binnen het gamma is. Waar Speed op snelheid is gericht, is Azure gericht op comfort. Het komt bovendien naast Mulliner, dat voor personalisering staat.

22-voudig verstelbare stoelen

“Azure bevat signalen die zijn ontworpen om stress te verminderen en het welzijn te bevorderen, samen met technologieën voor bestuurdersassistentie voor soepeler, veiliger reizen”, zo geeft de fabrikant aan. Zo behoren tot de Azure-specificaties speciale stoelen, door de Engelsen Front Seat Comfort-specificatie genoemd. Ze zijn tot 22-voudig verstelbaar en verkrijgbaar in verschillende maten, terwijl een massagefunctie met zes programmeerbare instellingen aanwezig is. Van een ander comfort-kaliber is het Bentley Dynamic Ride, gebaseerd op het 48V-boordsysteem dat het actieve anti-rolcontrolesysteem mogelijk maakt. De luxueuze modellen kennen een hoger rijcomfort en minder bodyrol.

De uitvoering gaat veel verder dan hier beschreven. Zo kennen de Azure-modellen een sterkere reductie van geluid, trillingen en hardheid. Bentley claimt dat de Azure-familie stiller is dan zijn concurrenten. Voor de Extended Wheelbase geeft het merk een afname van 4 tot 26 procent, afhankelijk van de frequentie en positie in de auto, op. Wat het verschil is met de reguliere versie van de Bentayga EWB, zegt de fabrikant niet. Dat is juist wat je wilt weten.

Subtiele Azure-verwijzingen

Dat geldt ook voor de aankleding van het interieur en daar geeft fabrikant wel het onderscheid tussen de Azure en andere uitvoeringen aan. Het assortiment houtfineer telt drie extra keuzes: Dark Walnut, Crown-Cut Walnut en Koa. Voor de interieurbekleding zijn 15 kleuren en kleursplitsingen beschikbaar. De Engelsen voorzien binnenin alle Azure-modellen van een badge op de instaplijsten, het dashboard en de borduursels op de stoelen.

Jewel

Aan de buitenzijde staat overigens heel subtiel Azure op de sierlijst op de flanken. Eveneens afwijkend voor het speciale aankledingsniveau zijn bijvoorbeeld glanzend chromen bumperroosters, unieke 22-inch tienspaaks wielen en de Bentley ‘jewel’-vuldop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.