Autovisie
Autovisie Nieuws 15 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Zelfrijdende autoservice Uber binnen een dag verboden

Daar sta je dan als Uber. Introduceer je met veel bombarie in San Francisco een zelfrijdende autoservice, wordt die dezelfde dag door de staat Californië verboden.

Uber Self Driving Cars.JPEG-50e6f.jpg
Fotocredit: Eric Risberg / AP AP/ Eric Risberg / AP

Volgens Californië heeft Uber geen vergunning om autonome voertuigen in te zetten. Een document dat bijvoorbeeld Google, Tesla en General Motors wel hebben. De Amerikaanse Department of Motor Vehicles heeft aan Uber laten weten dat het illegaal is om met zelfrijdende auto’s de weg op te gaan zonder een ‘autonomous vehicle testing permit’.

“Helaas voor Uber werd door een voorbijganger gefilmd dat zo’n Volvo door rood reed”

Uber is het daar niet mee eens en zegt aan alle wetten te voldoen. Volgens het bedrijf definieert Californië zelfrijdende auto’s als “voertuigen die rijden zonder dat een natuurlijk persoon toezicht op ze houdt en lichamelijk kan ingrijpen”. Uber beweert dat zijn Volvo XC90’s daar dus niet onder vallen omdat ze alleen autonoom mogen rijden met iemand achter het stuur.

LEES OOK: DIT ZIET EEN TESLA MODEL X OP AUTOPILOT

Uber-gebruikers die op woensdag een rit aanvroegen, kregen een paar uur lang (totdat de service werd verboden) de optie om voor een rit te kiezen in een zelfrijdende XC90 (met achter het stuur een technicus). Helaas voor Uber werd op dezelfde dag door een voorbijganger gefilmd dat zo’n Volvo door rood reed. Het bedrijf beweert dat de persoon achter het stuur een fout heeft gemaakt, niet de auto. The New York Times spreekt dat tegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.