Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 25 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Autoproductie krijgt klappen door nijpend tekort aan chips

Een enorm tekort aan chips speelt de autoproductie parten. Veel fabrieken hebben de productie noodgedwongen teruggeschroefd omdat er niet genoeg computerchips zijn. Vanuit Duitsland wordt Taiwanese chipmakers gevraagd om de productie te verhogen.

Volgens persbureau Reuters zijn onze oosterburen het eerste land dat de noodklok luidt. Het bureau zag een brief in van de Duitse minister van Economische Zaken, Peter Altmaier. Hij vraagt bij zijn Taiwanese ambtgenoot aandacht voor de problemen.

Autoproductie concurreert met smartphone

Duitsland heeft Taiwan nu dan ook formeel verzocht om de problemen van de auto-industrie te bespreken met TSMC. Dat is de grootste chipmaker ter wereld en ook een van de grootste toeleveranciers van de Duitse auto-industrie.

De vraag naar chips explodeert en chipfabrikanten kunnen de vraag nauwelijks aan. Niet alleen elektronica en mobiele telefoons, maar ook moderne auto’s hebben steeds meer chips nodig. De tekorten zijn bovendien nog eens erger geworden door acties van de voormalige Trump-regering tegen Chinese chipfabrikanten.

Problemen bij onder meer Ford, Volkswagen en Nissan

Autofabrikanten kampen met zulke tekorten aan chips dat onder meer Volkswagen, Ford, Subaru, Toyota, Nissan en Fiat Chrysler productielijnen hebben stilgelegd. De laatste heeft zelfs zijn Canadese fabriek tot eind januari gesloten. Honda heeft de productie in vijf Amerikaanse fabrieken afgeschaald. Audi bouwt 10.000 auto’s minder en heeft personeel naar huis gestuurd.

Verschillende autobouwers hebben eerder al bij TSMC aangedrongen om de capaciteit op te schroeven. General Motors nam twee weken geleden al contact op met de Taiwanezen en ook op Europees niveau zijn de problemen aangekaart. Het herstel van de economie dreigt vertraging op te lopen door het tekort aan chips, klaagt de auto-industrie.

TSMC kantoor
Kantoor van chipfabrikant TSMC in Taiwan. (Afbeelding: EPA/ David Chang)

Chips in Europa maken

De Duitse minister Altmaier hoopt met zijn verzoek dat chipmakers snel meer capaciteit regelen voor de levering aan autofabrikanten. De Duitse auto-industrie had zelf al gesprekken aangeknoopt met TSMC. De Taiwanese chipmaker zegt in een verklaring samen met de automobielfabrikanten een oplossing te zoeken voor de capaciteitsproblemen.

Ondertussen werkt de regering in Berlijn aan een plan om met staatssteun de productiecapaciteit van halfgeleiders in Duitsland en Europa uit te breiden, laat een woordvoerder aan Reuters weten. Daarmee moet de afhankelijkheid van Azië verminderd worden en dat voorkomt op lange termijn ook de huidige leveringsproblemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Telegraaf

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.