Autovisie
Autovisie Nieuws 18 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Autofotografie: Meetrekkers maken

Staan rijdende auto’s allemaal stil op je foto’s of is er juist helemaal niets van scherp? Meetrekkers of panning shots maken is een techniek om er meer beweging in te krijgen. Hoe ze te maken? Wij hebben wat goede tips voor de perfecte actiefoto!

Om te beginnen stel je je (spiegelreflex)camera in op semiautomatisch met sluitertijdprioriteit (dit is de Tv-stand bij Canon-camera’s en de S-stand bij Nikon-camera’s). Hiermee bepaal je zelf de sluitertijd en rekent de camera het juiste diafragma uit voor een correcte belichting. Vervolgens zet je de camera op continue focus (AF-C), zodat hij constant de afstand tot het onderwerp meet. Vergeet ook niet je camera op de burstmodus te zetten, zodat hij meerdere opnames per seconde maakt. Daarna is het een kwestie van een sluitertijd kiezen en schieten maar. De sluitertijd stel je in op de snelheid van de auto. Met andere woorden: als de auto 100 km/h rijdt, schiet je op 1/100ste, als hij 60 km/h rijdt, schiet je op 1/60ste, enzovoort.

“Om te oefenen kun je het beste langs de snelweg gaan staan”

Dan het maken van de foto zelf. Dat is eigenlijk net als kleiduiven schieten met een mitrailleur. Volg de auto met je lens zo lang mogelijk op één punt en druk op de ontspanknop als je hem mooi stabiel hebt om meerdere opnames te maken. Als je de sluitertijden in de basis goed onder de knie hebt, kan je zakken met de sluitertijd om nog meer snelheid in de foto te krijgen. Je zult merken dat hoe langzamer je sluitertijd staat, hoe zeldzamer scherpe foto’s zijn.

Om te oefenen kun je het beste langs de snelweg gaan staan en de techniek op langskomend verkeer uitproberen. De auto’s rijden op een mooie constante snelheid, dus kun je experimenteren met verschillende sluitertijden. Je zult zien dat je al snel op het niveau van een olympische kleiduivenschutter haarscherpe foto’s kan maken. Heel veel succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.