Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 28 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Audi test zelfvliegende/rijdende drone in Amsterdam

Amsterdam staat tot en met 30 november in het teken van Drone Week. Audi, Airbus en Italdesign lanceren in onze hoofdstad de Pop.Up Next, een prototype van een autonoom vliegende en rijdende elektrische auto.

Audi meldt dat de Pop.Up Next in Amsterdam getest gaat worden, maar je hoeft niet te verwachten dat de bezoekers van de Drone Week erin van en naar hun hotel worden gevlogen. Het studiemodel is precies dat: een model. De Pop.Up Next kan zeker vliegen en rijden, maar heeft een schaal van 1:4. Het systeem werkt vrij wonderlijk. De drone heeft een passagierscapsule in zijn draagarmen, die hij trefzeker moet laten zaken op een grondmodule met wielen. Als de passagierscapsule daarop vastzit, kan de drone loskoppelen en de grondmodule als zelfrijdende auto wegrijden.

On-demand service

Een volgende stap is een rijdend en vliegend prototype op ware grootte, aldus Audi. De autofabrikant onderzoekt samen met Airbus hoe zo’n machine kan worden ingezet voor een on-demand service. Eerste proof of concept-testen worden uitgevoerd in Mexico City en Sao Paolo, waar klanten een helikoptervlucht kunnen boeken en vanaf de landingsplaats in een Audi naar hun definitieve bestemming worden gebracht. De service moet Audi helpen om de behoeften van klanten beter te leren begrijpen.

Airbus Vahana

Airbus is zelf bezig met de ontwikkeling van de Vahana. Dat moet een helikoperachtige machine worden met motoren en vleugels die – net zoals bij de Bell Boeing V-22 Osprey – naar boven kunnen kantelen. De Vahana wordt autonoom en zou automatisch obstakels en andere vliegtuigen moeten kunnen detecteren en vermijden. Airbus geeft echter toe dat de benodigde technologie er nog niet helemaal is, vooral op het gebied van batterijen, motoren en avionica.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.