Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 11 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Audi E-tron GT vs. Porsche Taycan: dit zijn de verschillen

Eindelijk: deze week onthulde Audi de langverwachte E-tron GT. Het zal je niet ontgaan zijn dat dat feitelijk dezelfde auto is als de Porsche Taycan. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen beide modellen. Die zetten we hieronder voor je uiteen.

Laten we even beginnen met de overeenkomsten. De E-tron GT en Taycan zijn beide elektrische sportsedans en staan op hetzelfde J1-platform dat speciaal voor deze auto’s is ontwikkeld. Ook de elektromotoren, wielophanging en de batterij zijn direct uitwisselbaar. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook het 800 Volt-systeem uit de Taycan z’n weg heeft gevonden naar de Audi E-tron GT, waardoor-ie in staat is om supersnel te laden (270 kW) en keer op keer z’n maximale prestaties levert. Wat is er dan anders dan aan de Taycan?

Onderstelafstemming

Uiteraard heeft de Audi E-tron GT een eigen uiterlijk, waarmee-ie ook iets andere proporties heeft. Zo is de elektro-sedan uit Ingolstadt 3 centimeter langer, 3 centimeter hoger en 1 centimeter smaller dan de Taycan. De wielbasis is wel identiek en meet 2,90 meter. Dat heeft uiteraard een effect op de stroomlijn. De cW-waarde van de Audi E-tron bedraagt een sterke 0,24, maar de Taycan is nog aerodynamischer. Die heeft namelijk een cW-waarde van slechts 0,22.

De onderstelafstemming is volgens Audi meer gericht op dat van een GT, terwijl de Taycan een echte sportauto moet zijn. Uiteraard heeft de E-tron GT ook een heel ander dashboard ten opzichte van de Taycan. Waar laatstgenoemde een schuin aflopende middenconsole heeft met daarin een derde digitaal scherm, ontbreekt dat scherm in de E-tron GT.

Interessanter zijn waarschijnlijk de onderhuidse verschillen tussen de auto’s. Want hoewel de E-tron GT duizelingwekkende prestaties op de mat legt, moet-ie qua prestaties natuurlijk z’n meerdere erkennen in de Taycan. Porsche is en blijft het merk dat hoger op de rangorde staat binnen de Volkswagen Groep, en dat is terug te zien in de prestaties van de gloednieuwe E-tron. Audi gaat ‘m in eerste instantie leveren in twee versies: als reguliere E-tron GT en als RS. Laatstgenoemde is het topmodel, maar hoe verhoudt die zich tot het topmodel van de Taycan-reeks?

Porsche Taycan Turbo S vs. Audi RS E-tron GT

Porsche Taycan Turbo S Porsche Taycan Turbo Audi RS E-tron GT
Acc. 0-100 2,8 s 3,2 s 3,3 s
Topsnelheid 260 km/h 260 km/h 250 km.h
Vermogen 761 pk (overboost) 680 pk (overboost) 646 pk (overboost)
Koppel 1050 Nm 850 Nm 830 Nm
Bereik 416 km 452 km n.n.b
Accucapaciteit (netto) 93.4 kWh idem idem
Massa leeg 2370 kg 2380 kg 2350 kg (schatting)
Audi RS e-tron GT
Audi RS e-tron GT
Daytona grey

Hier zie je dus dat de Audi RS E-tron GT duidelijk wordt gepositioneerd ónder de Taycan. Dat is niet omdat-ie niet meer kan, want de elektromotoren in de Audi zijn in staat om dezelfde prestaties als de Taycan te leveren. De kalibratie van de systemen zorgt er echter voor dat de Audi z’n meerdere in de Porsches moet erkennen. Wel wordt de Audi naar verwachting iets goedkoper dan de Taycan Turbo, die momenteel voor minstens 157.900 euro op de prijslijst staat. Het huidige basismodel van de Audi E-tron GT komt meer in de buurt van de Porsche Taycan 4S, zoals je hieronder ziet. Een voordeel is dat Audi de E-tron GT wel met het grootste accupakket levert, terwijl Porsche de Taycan 4S met 79,2 kWh uitrust. Het rijbereik is dus in het voordeel van de E-tron GT.

Porsche Taycan 4S vs. Audi E-tron GT

Porsche Taycan 4S Audi E-tron GT
Acc. 0-100 4,0 s 4,1 s
Topsnelheid 250 km/h 245 km/h
Vermogen 530 pk (overboost) 530 pk (overboost)
Koppel 640 Nm 640 Nm
Bereik 408 km 487 km
Accucapaciteit (netto) 79.2 kWh 93.4 kWh
Massa leeg 2215 kg 2350 kg (schatting)

Zoals je misschien weet, heeft Porsche onlangs ook de basisversie van de Taycan gepresenteerd. Die auto heeft enkel achterwielaandrijving en minder vermogen, maximaal 408 pk om precies te zijn. Hij doet er 5,4 seconden over om vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten en heeft een top van 230 km/h. Naar verwachting presenteert Audi op termijn een nieuw instapmodel dat met deze meest voordelige Taycan te vergelijken is. De Audi zal hier ook telkens de goedkoopste optie zijn, al zijn prijzen (ook voor de reguliere E-tron GT) nog niet bekend. De Taycan 4S kost in ons land 110.600 euro, terwijl de basisversie er voor 87.200 is. De Audi zal daar telkens iets onder duiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.