Remco Slump
Remco Slump Nieuws 23 jul 2023
Leestijd: 1 minuut

ANWB: ‘Caravanrijders moeten minder hagelslag en aardappelen meenemen’

Op vrijdagmorgen stopten bijna honderd vakantiegangers bij de grensovergang Hazeldonk langs de A16 voor een laatste check. Wegenwachten, caravanexperts en vrijwilligers van de ANWB stonden klaar om ze te helpen. En die zagen iets heel verontrustends…

Jullie nemen te veel hagelslag en aardappels mee op vakantie! Dat was in het kort de conclusie van de ANWB. Van de vijfendertig gecontroleerde caravans was het overgrote deel te zwaar. Eentje zelfs 400 kilo te zwaar.

Zware spullen van caravan naar auto

In de meeste gevallen was het probleem simpelweg op te lossen door zware spullen uit de caravan te halen en over te brengen naar de auto. Maar 400 kilo goedmaken, was ongetwijfeld een hele klus.

Vergeet die saaie caravan, neem een daktent!

Overgewicht beïnvloedt het weggedrag

Veel caravanbezitters zijn niet goed op de hoogte van het gewicht en laadvermogen van hun caravan, heeft de ANWB gemerkt. Door overgewicht kan schade ontstaan aan bijvoorbeeld de vering en het chassis. Ook heeft het een negatieve invloed op het weggedrag van de combinatie.

Occasions: 3 tweedehands auto’s waarmee je een caravan kan trekken voor maximaal 10.000 euro

Het geheel is stabieler als de auto zwaarder is dan de caravan. De algemene stelregel is dan ook om de caravan te beladen tot niet meer dan 75 procent van het gewicht van de auto (inclusief inzittenden en bagage).

Wat mag je trekken met rijbewijs B?

Ook belangrijk om in het oog te houden, is wat je met een rijbewijs B mag trekken: een aanhanger van maximaal 750 kilo óf een aanhanger van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3500 kilo uitkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.