Autovisie
Autovisie Nieuws 26 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse leger kiest opvolger voor Humvee

De Hummer, of om de juiste militaire aanduiding te gebruiken, de High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV) heeft een opvolger. Deze terreinbeul van de Amerikaanse fabrikant Oshkosh Defense won de strijd van twee concurrenten en sleepte een contract binnen van 26 miljard euro.

De Humvee, zoals militairen de HMMWV noemen, volgde in 1984 de oude vertrouwde Jeep op als werkpaard van de Amerikaanse strijdkrachten. Fabrikant AM General bouwde door de jaren heen niet minder dan 280.000 exemplaren van de terreinwagen, die door de Golfoorlog in 1990/1991 wereldwijde bekendheid verwierf. Arnold Schwarzenegger wilde een exemplaar voor op de weg, waarna AM General de auto vanaf 1992 ook aan particulieren ging verkopen.

Het Amerikaanse leger is al bijna tien jaar op zoek naar een opvolger, want de Humvee voldoet steeds minder aan de veranderende eisen die eraan worden gesteld. Uiteindelijk zijn er prototypes van drie verschillende fabrikanten uitgekozen, die meer dan een jaar lang tot het uiterste zijn getest. De producenten Lockheed Martin, AM General en Oshkosh Defense gingen de strijd met elkaar aan en nu is besloten dat die laatste als winnaar uit de bus komt.

“Volgens Oshkosh Defense is de JLTV zo wendbaar als een Baja 1000-racetruck”

Dat betekent dat de Oshkosh Defense Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) in productie gaat. Volgend jaar wordt er een eerste serie van 17.000 wagens gebouwd, ter waarde van ruim 5,8 miljard euro. In totaal moeten er 54.600 JLTV’s van de band rollen (misschien meer), waarvan 5500 stuks naar het United States Marine Corps (het Amerikaanse korps mariniers) gaan en 49.100 voor de Landmacht bestemd zijn.

Volgens Oshkosh Defense is de JLTV zo wendbaar als een Baja 1000-racetruck en zo sterk (lees: bestand tegen exploderende mijnen) als de enorme Mine Resistant Ambush Protected (MRAP)-pantservoertuigen, die veel in Irak en Afghanistan zijn ingezet. Bovendien kan de JLTV vervoerd worden in het vrachtruim van een Lockheed C-130 Hercules en onder een Boeing CH-47 Chinook of Sikorsky CH-53 Super Stallion gehangen worden.

Oshkosh Defense JLTV (winnaar contract)

AM General JLTV (verliezend prototype)

Lockheed Martin JLTV (verliezend prototype)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.