Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 2 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

In aantocht: BMW M3 CS

Een BMW M3 met camouflagefolie op de voor- en achterzijde. Dat kan maar een ding betekenen. BMW komt ook met een CS-uitvoering van de vierdeurs sportsedan. 

dsc08196
BMW M3 CS

Het merk bracht eerder dit jaar al een M4 CS Coupé uit en die ingrediënten worden nu voor de M3 overgenomen. Of de M3 CS volgens exact hetzelfde recept wordt ontwikkeld en opgebouwd, wil BMW nog niet verklappen. Zolang de auto niet officieel is voorgesteld, bestaat de auto officieel ook niet. Autovisie-lezer en fotograaf Wilco Blok kwam de licht gecamoufleerde M3 tegen bij de Nordschleife, waar BMW een ontwikkelingscenter heeft om de nieuwe modellen op de oude Nürburgring te testen.

BMW M3 CSdsc08198CS-recept

Mocht BMW de M3 volgens hetzelfde recept omtoveren in een CS-uitvoering dan ondergaat de sportsedan enkele motorische en technische aanpassingen, terwijl ook de aankleding van de auto afwijkend zal zijn ten opzichte van de reguliere M3. Dat begint bij de krachtbron voorin de sportsedan. De geblazen 3,0 liter zescilinder motor krijgt dan een krachtkuur, waardoor de achterwielen 460 pk in plaats van 431 pk krijgen te verwerking. Het koppel neemt eveneens toe en wel met 50 Nm tot 600 Nm. Het zorgt er onder andere voor dat de sprinttijd van stilstand naar 100 km/h 0,2 tellen rapper verloopt. De topsnelheid wijzigt op papier, doordat de autobouwer de elektronische begrenzer niet bij 250 km/h activeert, maar bij 280 km/h laat ingrijpen.

BMW M3 CSdsc08214

Stoffen lus

Het hogere prestatieniveau komt tevens voort uit een reductie van het wagengewicht. Uiteindelijk vermeldt het kentekenbewijs van de M4 CS een 5 kg lager gewicht. De fabrikant heeft echter meer kilogrammen uit de CS gehaald dan er aan toegevoegd. Zo beschikken de voorportieren over speciale panelen van samengeperste natuurlijke vezels en heeft de armleuning plaatsgemaakt voor een stoffen lus om het portier te sluiten. Kenmerkend voor de M4 CS zijn blauw gelakte remklauwen en nieuwe lichtmetalen wielen dat op de vooras 19 inch en op de achteras 20 inch groot is.

BMW M3 CSdsc08195

Koolstofvezel

Het exterieur wordt eveneens gemodificeerd, getuige de aanwezige camouflagefolie. Hier is overduidelijk dat de M3 dezelfde aanpak ondergaat als de M4 Coupé om het CS-plaatje te dragen. Zij het dat de sedan door zijn afwijkende carrosserievorm opnieuw moet worden ‘uitgewogen’. Op de M4 CS zijn de motorkap, de frontsplitser, kofferkleplip en de diffuser van koolstofvezel gemaakt.

BMW M3 CSdsc08199Limited edition

Het lijkt er zeker op dat de M3 CS net als de M4 CS Coupé in een gelimiteerde oplage wordt gebouwd. Om hoeveel exemplaren het gaat, is nog niet bekend. De fabrikant bouwt de M4 Coupé gedurende 2017, 2018 en 2019. De productietermijn van de M3 CS zou met het oog op de komst van een compleet nieuwe 3 Serie weleens korter kunnen zijn.

 Foto’s Wilco Blok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.