Walter van Sloten
Walter van Sloten Klassiekers 4 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Covermodel: Standard Vanguard verdween ten gunste van Triumph

De merknaam Standard laat misschien nog een belletje rinkelen, maar het model Vanguard is grotendeels vergeten. In ons land zijn er niet veel verkocht en het merk wordt overschaduwd door populaire zus Triumph. Enigzins onterecht misschien, vanwege een aantal innovatieve ideeën en de uitstekende kwaliteit.

Moest Ford en Vauxhall klanten verleiden

Standard start in 1947 met de Vanguard ‘Phase I’, een van de eerste volledig nieuwe na-oorlogse modellen. Met een modern, maar vrij onopvallend uiterlijk, een zuinige tweeliter vierpitter onder de kap en een knus interieur moeten kopers bij Ford of Vauxhall vandaan verleid worden. Een estate en een bestelwagen volgen snel, evenals een pick-up. Deze ‘Ute’ word in Australië gebouwd, een van de elf landen waar Standards uit de fabriek rollen, naast India en zelfs België.

Standard Vanguard
Standard Vanguard als caravantrekker

Vanguard Phase II

Een ‘Phase II’ met dezelfde basis volgt in 1953 en valt op door zijn stevig onder handen genomen pontoncarrosserie. Opmerkelijk: er is zelfs een diesel leverbaar. Deze optie verdwijnt weer als in 1956 de compleet nieuwe ‘Phase III’ Vanguard verschijnt. Het separate chassis is ingeruild voor een elegante zelfdragende carosserie. De betrouwbare tweeliter blijft behouden en komt nu ook als 91 pk sterke ‘Sportsman’ beschikbaar. Daarnaast volgt een lichter gemotoriseerde instapper met de naam Ensign.

Vanguard

 

Michelotti tekent, maar Vignale krijgt de eer

In 1958 zet Michelotti zijn handtekening onder een facelift van de Vanguard, maar de naam van zijn opdrachtgever Vignale komt op de auto te staan. Die vervalt kort daarop alweer vanwege de toevoeging ‘Six’ na de introductie van een gloednieuwe tweeliter zescilinder. Die  motor en de facelift kunnen de stagnerende verkoop van de Vanguard helaas niet meer aanslingeren. Het concern verkeert in financiële moeilijkheden, mede door de dure ontwikkeling van de Triumph Herald die de compacte Standards moet opvolgen.

Triumph opvolger

Een overname door British Motor Corporation in 1960 volgt, waarna in 1963 de Vanguard word opgevolgd door de Triumph 2000 met dezelfde zescilinder onder de kap. Daarmee valt na 60 jaar het doek voor het merk Standard, al blijft het tot 1988 auto’s maken in India.

Vanguard interieur

Aanbod en prijzen

In één woord: moeilijk. Op zich niet zo’n probleem, de animo voor Standard is in Nederland nihil, maar heb je er toch je zinnen op gezet, dan is er in het Verenigd Koninkrijk een levendige Standard-club. Auto’s, onderdelen en technische hulp vind je via die weg. Een rondje snuffelen op internationale occasionsites levert weinig op, in Nederland slechts één linksgestuurde Phase I Vanguard uit 1946 voor 10 mille. In België vinden we een aldaar geassembleerde Estate uit 1951, voor minstens 10.000 euro. Een gave autotransporter op basis van een Phase II staat in Duitsland te koop voor 37 mille.

Vanguard engine

Vanguard Six

bouwjaar1961

nieuwprijs (1961) fl. 10.825,– (€ 4912,–)

gemaakt van/tot 1960-1963

topsnelheid 145 km/h

acceler. 0-100 ca. 17 s

gem. verbruik 1 op 8

motor zes-in-lijn, 1998 cm3

max. vermogen 85 pk/4500 min-1

max. koppel 146 Nm/2500 min-1

transmissie 4-traps handgesch., achterwielaandr.

massa leeg 1143 kg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.