Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 27 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Auto importeren of in Nederland kopen: de voordelen en tips op een rij

Moet je importauto’s links laten liggen tijdens je zoektocht naar een occasion? Of is het juist een gouden zet om over de grens te kijken? We zetten samen met Gaspedaal.nl de voordelen van beide opties én tips als je wilt importeren op een rij.

De import van auto’s uit het buitenland is in de afgelopen jaren gestegen, weet automotive expert Jasper Verweij. “De vraag naar occasions kan simpelweg niet alleen met Nederlandse auto’s worden ingevuld.” Verweij is als Head of Product onder meer werkzaam voor Gaspedaal.nl. Op deze autosite vind je het ‘meest complete aanbod’ occasions; je kunt tegelijkertijd in het aanbod van meer dan veertig autosites zoeken en vergelijken.

Drie voordelen van het importeren van een auto uit het buitenland, aldus Verweij:

 1. Goedkoper – Auto’s die gewild zijn onder Nederlanders zijn in het algemeen goedkoper in het buitenland. Belangrijk is natuurlijk wel dat je het complete plaatje bekijkt: wat ben je daarnaast nog kwijt aan bijvoorbeeld transportkosten en de BPM (aanschafbelasting). Hoe ouder de auto, hoe lager de BPM.
 2. Groter aanbod – De kans is groter dat je je droomauto vindt als je ook internationaal zoekt. Bovendien kun je daar specifieke uitvoeringen vinden die in Nederland niet beschikbaar zijn.
 3. Rijkere uitrusting – Nederlanders denken vaak wel twee keer na voordat ze kiezen voor een extra optie of accessoire. Duitsers zijn vaak wat minder terughoudend als het gaat om kiezen voor een extra optie of accessoire. En in Zweden kiest men vanwege het klimaat eerder voor een standkachel om de auto sneller te kunnen opwarmen.

Drie voordelen van het kopen van een auto in Nederland:

 1. Hogere restwaarde – De geïmporteerde auto legt het qua gemiddelde restwaarde af tegen een vergelijkbare Nederlandse auto. Dat is ook wel logisch als je er aan de grens al minder voor hoefde af te tikken.
 2. Meer informatie – De kans dat je alle informatie die je moet hebben over een auto ook daadwerkelijk hebt, is groter als je een Nederlandse auto koopt. Bij een importauto weet je als leek niet altijd of een auto schade heeft gehad. En klopt de kilometerstand wel? Daar wordt in het buitenland minder op gecontroleerd.
 3. Gemak – Je bent met een Nederlandse auto makkelijker en sneller klaar. Je zoekt, rijdt erheen, maakt een testritje en als het bevalt, is de koop zo gesloten. Mocht er nog iets zijn, kun je rekenen op de service van de verkoper.

Verweij tipt hieronder nog de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden als je een auto importeert:

 • Bedenk eerst hoe je de auto uit het buitenland wilt halen. Je kunt een Nederlandse partij laten zoeken en de auto door de handelaar laten importeren of zelf importeren. Je kunt ook een auto kopen die al is geïmporteerd. Of het hele proces – van zoeken tot halen – zelf doen.
 • Denk bij de totaalkosten naast de aankoopprijs aan vervoerskosten als je zelf naar het buitenland moet afreizen voor een testritje, de technische aankoopkeuringskosten, de transportkosten, de kosten voor de RDW-keuring/douane, eventuele aanpassingskosten naar EU/NL-regels. Als je de auto zakelijk koopt, houd dan ook rekening met de juiste BTW-aangiften in het land van verkoop en in Nederland.
 • Je kunt auto’s van heinde en ver halen, maar natuurlijk geldt: hoe dichterbij, hoe lager de transportkosten. Duitsland en België bieden vaak rijk uitgeruste auto’s. Op zoek naar een wat specifieker of unieker model? Bepaalde auto’s zijn minder gewild in andere landen en daardoor een interessante aankoop voor jou.
 • Het BPM-bedrag wat je voor de auto bij invoer moet betalen, wordt bepaald op basis van waardering van soortgelijke voertuigen of op basis van een taxatierapport. De laatste optie wordt gebruikt als een te importeren auto gebruikssporen en/of een vorm van schade heeft.
 • Check voordat je koopt of een aanbieder betrouwbaar is. De importauto’s op Gaspedaal.nl worden allemaal verkocht via geselecteerde Nederlandse partijen. Importeer je zelf? Zoek naar reviews, controleer gegevens van aangeboden voertuigen, bekijk andere advertenties van dezelfde aanbieder en check of de aanbieder een eigen website heeft. Of, als je de mogelijkheid hebt: raadpleeg iemand die bekend is in het land van herkomst. En onthoud altijd: bij twijfel niet inhalen!

Ben jij eruit of je wilt importeren of toch liever een auto in Nederland koopt? Je kunt, welke optie je ook kiest, zoeken en vergelijken op Gaspedaal.nl. De website heeft het meest complete aanbod – bijna 300.000 auto’s in Nederland en ruim 400.000 auto’s in de EU – en is daardoor de beste online autovergelijker van Nederland.

In samenwerking met Gaspedaal.nl

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.