Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 24 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze auto kan je rijden van het gemiddelde Nederlandse salaris

Een auto is handig, maar kan ook erg leuk zijn. Liefhebbers geven daarom maar al te graag een groot deel van hun inkomsten uit aan hun bolide. Maar welke auto kan je eigenlijk rijden van het gemiddelde Nederlandse salaris?

Natuurlijk moet je niet jouw volledige inkomen uitgeven aan het leasen van een auto. Als je veel meer per maand verdiend, kan je het gemiddelde wellicht wel aan een auto uitgeven. Of het verstandig is, is een tweede.

Deze auto’s kan je rijden van het gemiddelde salaris

Het gemiddelde salaris per maand verschilt erg. Zo is het gemiddelde inkomen van een Nederlander tot 25 jaar 1.250 euro per maand en verdient de gemiddelde Nederlanders tussen de 55 en 65 jaar 3.225 euro per maand.

Tot 25 jaar

Stel je bent nog erg jong en geeft je gehele salaris uit aan een auto – nogmaals, niet aan te raden. Dan kan je liefhebbersauto’s als een Alpina A110 S en BMW M240i leasen.

BMW M2
(Afbeelding: BMW)

Een Polestar 3 en Toyota Supra vallen ook binnen het gemiddelde salaris.

25 tot 65 jaar

Bij de leeftijd 25 tot 35 jaar ligt het gemiddeld maandinkomen op 2.658 euro. Geef je dit allemaal uit aan een lease-auto, dan heb je extreem veel keuze. Sterker nog, bij DirectLease kan je geen auto duurder dan 2.799 euro per maand (Mercedes GLS 450d 4Matic) leasen.

Voor minder dan het salaris kan je een Porsche Panamera Sport Turismo, een BMW i7 of Lotus Eletre leasen. Maar ook een Jaguar F-Type Coupé 75 met 5,0-liter V8 valt binnen het budget. Tot 65 jaar neemt het salaris toe, maar kan je op de gebruikelijke leasesites geen auto meer voor dit astronomische bedrag vinden. Natuurlijk zijn er wel veel duurdere auto’s te leasen. Zo kan je een Ferrari F8 Tributo bij Munsterhuis leasen voor 5.312 euro per maand. Deze modellen worden niet aangeboden op de grote leasesites.

65+

Het gemiddelde salaris van iemand tussen de 65 en 75 jaar is bijna gelijk aan dat van tussen de 25 tot 35 jaar, namelijk 2.658 euro. Bij 75 jaar of ouder, is het gemiddeld maandinkomen 2.233 euro.

Porsche Taycan Turbo S
Porsche Taycan Turbo S. (Afbeelding: Porsche)

Geef je dit volledig uit aan een auto, dan kan je bijvoorbeeld een Porsche Taycan Turbo leasen of een BMW 840dA xDrive op de oprit zetten. Ook een Toyota Land Cruiser Challenger met 2,8-liter dieselmotor valt binnen het budget.

De prijzen zijn afkomstig van DirectLease op basis van 10.000 kilometer per jaar en een looptijd van 60 maanden. De inkomens zijn gebaseerd op cijfers van het CBS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.