Walter van Sloten
Walter van Sloten Extra 2 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Covermodel: Plymouth Prowler, reincarnatie van de hot rod

Is het echt alweer 30 jaar geleden? De eerste beelden van de Prowler (sluiper, jagend roofdier) hebben grote indruk gemaakt. De opvallende retro roadster met hot rod looks debuteert in 1993 als concept en gaat vier jaar later vrijwel ongewijzigd in productie. Street legal, voorzien van alle moderne gemakken en voor nog geen 39.000 dollar.

Verantwoordelijk voor het geslaagde ontwerp is Tom Gale, sinds mensenheugenis bij Chrysler aan boord en een groot hot rod liefhebber. Alle geijkte elementen zijn present: Losstaande voorwielen (met cycle-wings), een staande radiator grille en een ronde, aflopende kont. Moddervette achterwielen die 3 inch groter zijn dan vóór.

De Plymouth Prowler

Ook het interieur is vrijwel een-op-een uit de conceptcar overgenomen, wel is uit kostenoverwegingen de inklapbare hardtop vervangen door een simpel stoffen dakje. Net als bij de Dodge Viper wordt gebruik gemaakt van een aluminium chassis waaraan carrosseriedelen van hetzelfde materiaal worden geschroefd en gelijmd.

Plymouth Prowler, covermodel
Autovisie nummer 9 uit 1993. (Afbeelding: Autovisie)

Tijdens de ontwikkeling worden bizarre testmules gebruikt die half Prowler, half Jeep Wrangler zijn, de ‘Prangler’. Onder de ellenlange motorkap helaas geen V8 maar een 214 pk sterke 3,5-liter V6, die normaliter de voorwielen van grote sedans en minivans van kracht voorziet. Uiteraard een no-go voor een hot rod, vandaar dat transmissie en aandrijving in de Plymouth Prowler naar achter zijn verhuisd. Een transaxle dus, goed nieuws voor de gewichtsverdeling.

Sjoerds Weetjes #45: Plymouth Prowler is een concept car voor op de weg

Zelf schakelen is er niet bij, een automaat is standaard. De voorwielophanging met driehoekige draagarmen is een uniek ontwerp, de achterwielophanging komt rechtstreeks uit de schappen van Chrysler. Later in zijn leven krijgt de V6 een vermogensupgrade naar 253 pk. De Howler, een Prowler met laadbak en V8, haalt het productiestadium niet.

Plymouth Prowler, covermodel

De enige manier om de beperkte bagageruimte te compenseren is het leuke aanhangertje bij te bestellen, dat de achterkant van de Prowler imiteert. De animo voor de Prowler is groot, maar het productieaantal blijft beperkt tot net geen 12.000 stuks, verdeeld over vijf jaar. Nadat in 2001 het merk Plymouth verdwijnt gaat de Prowler zijn laatste twee jaar onder de Chrysler-vlag door het leven.

Aanbod en prijzen

Hoewel de Plymouth Prowler niet voor export bestemd was zijn er toch een behoorlijk aantal in Europa beland, waarvan er momenteel één in Nederland te koop staat. Dit oranjerode exemplaar heeft nog geen 15.000 km gereden en de vraagprijs bedraagt net geen 60 mille. Daarmee zit hij in de hogere prijsregionen, de prijzen in Europa lopen tot maximaal 70.000 euro.

Voor de helft daarvan kun je al een Prowler bezitten, al vind je in die klasse uiteraard hogere kilometerstanden en uiteenlopende vormen van customising. Wat natuurlijk best je ding kan zijn als je van hot rods houdt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.