Stijn Kuster
Stijn Kuster Campers 29 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Vanlife | Wonen in een camper: “Elke dag kiezen waar ik wakker word”

Afgelopen zomer zijn er meer campereigenaren bijgekomen dan ooit. De meeste van hen gaan enkel op vakantie met hun camper, maar er zijn ook mensen die hun leven volledig door hun kampeerwagen laten bepalen.

Autovisie sprak avonturiers die er een zogeheten ‘vanlife’ op nahouden. Leon en Monique Janssen hebben zo’n leven, “wij kunnen elke dag kiezen op welke plek wij wakker worden”, aldus Monique. Een leven wat ex-vanlifer en eigenaar van Nederlands grootste Vanlife Facebookgroep René Smit nog steeds een beetje mist.

Vanlife

Reizen

“De droom ontstond om voor langere tijd te gaan reizen”, vertelt Monique. “We wilden eigenlijk een soort reisjaar en omdat we een kat hebben kwam al vrij snel het idee om dit met een camper te doen”, aldus Leon. Na een aantal maanden in Schotland te hebben gekampeerd kwam het stel erachter dat zij een nieuwe levensstijl gingen creëren rondom het reizen waar zij zo van zijn gaan houden. Ze kozen voor een lange versie van een Mercedes Sprinter uit 2009. Die kunnen ze eindeloos aanpassen: “Ik maak er zo een nieuw tafelblad in als we dat willen”, zegt Leon.

“Onze kat moest mee op vakantie” – Leon

Vrijheid

“We hebben 15 jaar lang een ‘negen tot vijf’ baan gehad. Dat kunnen en willen we nu niet meer. Het reizen maakt ons gelukkig en we doen er alles aan om dat zo lang mogelijk vol te kunnen houden”, aldus Leon. Hiervoor moet het stel dus een baan hebben die je overal ter wereld vanuit een camper uit kan voeren. Hier zijn ze dan ook mee bezig. “We zijn ons YouTube kanaal aan het opbouwen en krijgen steeds meer volgers over de hele wereld”, aldus Leon die samen met zijn vrouw hierin zijn passie voor reizen en videografie kwijt kan. 24/7 met je partner of met je hele gezin in een camper. Monique snapt dat dit lastig kan zijn: “het is echt niet voor iedereen weggelegd, maar wij worden er gelukkig van.”

Vanlife
De Mercedes-Benz 906KA 35 Sprinter 311CDI uit 2009 is lang en ziet er niet als camper uit.

Met een gezin in een camper

Wie ook erg gelukkig werden van het leven in een camper waren Sabine en René Smit. “Sabine zag een filmpje van een man in Australië, toen hebben wij besloten om dit ook te gaan doen”, aldus René. Het stel zei de huur van hun huis op en ging op avontuur. Dit avontuur heeft volgens de vanlifers zelfs een dochtertje opgeleverd.

Rust

Ook al leefde het stel soms wat primitief en moesten ze rondkomen van 10 euro per dag – en dat samen met twee honden -. Toch kwamen zij toch tot rust. “We leven in Nederland in een stress en renmaatschappij. Toen wij in het buitenland aankwamen merkten wij dat dit een stuk minder was: ‘komen we er vandaag niet, dan komen we er mogen wel’”, vertelt René. Deze rust heeft van het jongen stel – naar eigen zeggen – een gezin gemaakt. “We waren drie jaar bezig met een kind krijgen. Van allerlei ziekenhuisbehandelingen hebben we geprobeerd”, maar uiteindelijk vertelt de jongen vader dat ze door de verminderde stress en door het vanlifen een dochtertje hebben gekregen.

Terug naar een huis

Hoewel het dochtertje het gezin veel geluk bood, woont het stel mede door de kleine nu in een vast huis. “Sabine wilde niet in een ‘busje’ bevallen. Ook kunnen wij voor 10 euro per dag geen spullen voor een baby kopen”, zegt René die de vrijheid toch wel een beetje mist. Het jonge gezin is nu bezig met een online-onderneming opzetten, zo hopen zij uiteindelijk weer in camper te kunnen wonen. Sabine en René gingen voor het eerst op avontuur met een Volkswagen Transporter uit 1992. Inmiddels heeft het stel een andere camper: een geïmporteerde Vauxhall CF97300. Die kochten ze omdat de Transporter erg klein was voor drie personen en twee honden.

Vanlife
De Volkswagen Transporter is een populaire keuze. Het exemplaar van Sabine en René was een omgebouwde bestelversie uit 1992.

Niet levenslang

Hoewel beide stellen erg van reizen en vrijheid houden, zijn ze niet verknocht aan hun camper. Zo zegt Monique: “een camper is enkel een middel om onze levensstijl vol te houden.” Het jonge gezin is zelfs naar een vaste plek opzoek: “eigenlijk is onze ‘vanlife’ de zoektocht naar een droomhuis in het buitenland.” Het lastige aan deze levensstijl is een bron van flexibele inkomsten zoeken, maar die zijn beide gezinnen hard aan het opbouwen.

Vanlife

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.