Autovisie
Autovisie Video 14 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Test: Seat Mii Electric – Zonder nadelen? – Video

Een elektrische versie van de Seat Mii, wat zijn daar de voordelen van? En misschien belangrijker nog, wat zijn er de nadelen van? Dries vertelt het je!

Op zichzelf is een stadsauto als de Seat Mii natuurlijk het ideale slachtoffer voor elektrificatie. Zelden rijdt iemand in zo’n ding meer dan 200 kilometer op een dag, een hoge topsnelheid is nergens voor nodig, en in stadsverkeer bewijst zo’n soepele elektrische aandrijflijn bij uitstek zijn meerwaarde. Het enige probleem is de elektrische Mii door zijn accupakket van 36,7 kWh (bruto) niet voor minder dan 23.400 euro in de prijslijst staat. Logisch dus dat VAG met deze auto’s vol inzet op de leaserijder. Een full operational lease kan al voor 269 euro in de maand. Tarieven die vergelijkbaar zijn met een benzinegestookte B-segmenter zoals een Seat Ibiza.

Prestaties

De prestaties van de Mii Electric zijn wel zodanig dat een particulier die graag elektrisch wil rijden, maar tot op heden werd tegengehouden door het magere aanbod in deze prijsklasse, nu alsnog overstag kan gaan. Want met een WLTP actieradius van 259 kilometer (afkomstig van 32,3 kWh netto accucapaciteit) kom je tenminste nog eens ergens. Vooral dankzij het draaimoment van 212 Nm is de motor ook ruim voldoende krachtig voor een auto als dit. In 3,9 seconden zit je op 50 km/h, in 12,3 seconden op 100 km/h, en de top is op 130 km/h begrensd. De wegligging is even volwassen als die van de gewone versies. Op lage snelheid is ‘ie ook stil, maar vanaf de 80 km/h beginnen wind en afrolgeluiden nadrukkelijk binnen te dringen.

Voor dat geld…

De laadprestaties zijn acceptabel maar niet meer dan dat. Met maximaal 7,2 kW AC laadcapaciteit duurt het vier uur om de lithium ion accu voor 80 procent te vullen. Een Renault Zoë kan ter vergelijking met maximaal 22 kW wisselstroom laden, omdat die wel driefasenstroom accepteert. Er is met andere woorden, nog veel verbetering mogelijk op dat vlak. Ondanks dat de Mii niet van de grond af aan als elektrische auto is geconcipieerd, vraagt de elektrificatie weinig comfortoffers. De accu is voornamelijk onder de goed gevormde voorstoelen geplaatst die daardoor iets hoger in de auto staan, maar dat zullen de meeste mensen niet eens als een nadeel ervaren. De bagageruimte is onaangetast gebleven en met 251 tot 923 liter nog steeds erg groot voor zo’n compacte auto. Het interieur loopt niet over van luxe maar is netjes afgewerkt. Mag ook wel, voor dat geld…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.