Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Video 18 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Zes maanden Hyundai Ioniq 5: dit zijn de conclusies

De Hyundai Ioniq 5 heeft voor een auto in zijn klasse zeer indrukwekkende prestaties. Zes maanden lang hebben we mogen ervaren hoe het is om met deze EV te leven. In de bovenstaande video nemen we afscheid van de Ioniq 5.

Na een half jaar en een tellerstand van een kleine 20.000 kilometer heeft de Ioniq 5 de redactiegarage verlaten. In die periode hebben we een duidelijk beeld gekregen van de Hyundai.

Het exterieur en interieur

Op het uiterlijk van de Hyundai Ioniq 5 zijn we in elk geval nog niet uitgekeken, want in deze samenstelling blijft het een aanwinst voor het straatbeeld. Wat we minder gaan missen zijn de royale afmetingen en de onoverzichtelijke neus, waardoor parkeergarages een uitdaging vormen. Ondanks alle aanwezige piepers en camera’s blijft vooral de rechtervoorzijde lastig te plaatsen.

Hyundai Ioniq 5

De loftrompet blazen we ook over het interieur, want dat is ruim en comfortabel. De zetels zijn gekoeld en verwarmd, terwijl een heuse ligstand de laadbeurten veraangenaamt. Achterin is het niet anders. Op de elektrisch verschuifbare achterbank met royaal verstelbare rugleuning is het comfort en de ruimte (bijna) van limoniveau. Bovendien zorgen de lichte kleuren in de cabine van de Hyundai voor een hoogwaardige uitstraling.

Wat is het verbruik van de Hyundai Ioniq 5?

Over naar het verbruik. We hebben de Ioniq 5 met zijn 72,6 kWh de eerste helft van de periode gereden op winterbanden. In die periode kon de auto een verbruik van 22,4 kWh per 100 kilometer overleggen.  Na de bandenwissel in de zomer duikelde het gemiddelde verbruik naar 20,2 kWh. Allebei geen verkeerde waarden, want ondanks zijn forse omvang en gewicht van 1995 kg bleef hij in beide gevallen in de buurt van de compactere en lichtere Cupra Born die net Onze Garage heeft verlaten.

Dat verbruik duidt op een range van 324 kilometer in de winter en 359 kilometer in de zomermaanden. Voor de duidelijkheid: de WLTP-opgave van de Ioniq is 430 kilometer. Voor een elektrische auto zijn dat soort afwijkingen gebruikelijk en daarmee acceptabel. Het betekent daarentegen wel dat je binnen de 300 kilometer naar een laadpunt moet uitkijken. Wil je langere reizen maken, doe je er goed aan om je goed voor te bereiden.

De rijervaring

Op rustige kruisnelheden van 100 km/h beweegt de Hyundai Ioniq 5 zich kalm en stil over de weg. Hij is duidelijk softer afgestemd dan de wendbaardere Kia EV6 en stuurt ook lichter. Geen sportieve aspiraties, maar een verfijnde GT die door vierwielaandrijving een probleemloze wegligging heeft. Met een weggedrag dat indien gewenst in Sport zelfs tot een ondeugende glijpartij is te verleiden als het esp van de Ioniq op de vrijere modus is gesteld.

Hyundai Ioniq 5
(Afbeelding: Autovisie)

Het onderstel kan wat ons betreft op details nog verbeterd worden. En gáát dat ook worden. Vooral in hobbelige snelwegbochten is de Ioniq 5 te zacht gedempt en beweegt de koets onrustig op zijn onderstel. Maar in stadsverkeer gedurende hoogfrequente bewegingen van banden en wielen – op bijvoorbeeld een klinkerweg – kan de Hyundai juist weer minder demping gebruiken, want dan is hij op zijn 20-inch wielen juist weer stug.

De volledige ervaring met de Hyundai Ioniq 5

In de video komen nog tal van dit soort zaken aan bod. Denk aan het laadvermogen, maar ook de technische gebreken en de oplossingen waar Hyundai momenteel aan werkt. Kijk de volledige video om erachter te komen hoe het is om te rijden in een Hyundi Ioniq 5.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.