Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 20 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wel de fun, (nog) niet de 205 GTI-gekte: Peugeot 106 GTI

De Peugeot 106 GTI is een gouden concept door een laag gewicht, een gretige zestienklepper en een bespeelbaar weggedrag. Zeldzame eigenschappen in een steeds zeldzamer wordende uitvoering. Maar de prijzen zijn (nog) niet tot 205 GTI-gekte gestegen.

De Peugeot 106 werd geïntroduceerd in 1991, maar deze sportieve versie mocht pas na de facelift in 1996 de markt betreden. De reden? De 205 GTI was toen net uit productie genomen. Peugeot leverde vanaf de introductie al wel een uitgeklede Rallye-uitvoering van de 106. Dat was een homologatiemodel voor de in Frankrijk zo populaire rallyklasse tot een cilinderinhoud van 1300 cc. Na de vernieuwingsronde kreeg de Rallye een 1,6-liter achtklepper met 103 pk en de luxere GTI datzelfde blok met een 16V-kop. Goed voor 120 pk en dat verpakt in een aangedikt uiterlijk. Uitgevoerd op een manier zoals de Fransen dat zo goed kunnen. Subtiel, maar toch eenvoudig herkenbaar als het topmodel met een potente stance op tijdloos mooie wielen. Net als de 205 GTI.

Col de Turini

De Peugeot 106 GTI heeft alles wat een aspirant-coureur maar kan wensen. Zoek het juiste bochtenwerk op en een oer-Hollandse polderweg verandert opgezweept door dit Franse heethoofd in de Col de Turini. Nadenken hoeft niet meer, want alle handelingen vloeien als reflexen in elkaar over. Remmen, schakelen, insturen, corrigeren en gasgeven. De viercilinder schreeuwt, de voorbanden kermen en de achteras danst erachteraan. Door de scherpe besturing is hij perfect te plaatsen en door het lage gewicht van 925 kg verandert hij van richting als een kolibrie. Onderstuur komt uiteindelijk opzetten en laat zich ook weer verdrijven door de beweeglijke achteras.

Tranen

Het zijn directe reacties van het chassis van de Peugeot 106 GTI die goed passen bij zijn werklustige motor. Hij hangt fel aan het gas en piekt vinnig bovenin. Het maximale koppel komt pas bij 5200 toeren per minuut vrij en daaronder is al een flinke hoeveelheid trekkracht beschikbaar. De verhoudingen van de vijfbak hebben als hoofddoel om de motor af te matten en niet (be)sparen. Dat kan overigens wel, want rustig toeren is een andere kwaliteit van een Franse GTI. Het onderstel voelt solide en strak aan, maar heeft genoeg souplesse om het aangenaam te houden. Na een rit in een 106 GTI lever je bijkans met tranen in de ogen de sleutel weer in. Zo simpel kan oprecht leuk autorijden zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.