Ramon Mens
Ramon Mens Video 16 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

Weekendtip: politie-Porsches in het Louwman Museum

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar ooit beschikte de Nederlandse politie over Porsches. De befaamde wit-oranje politie-Porsches zijn deze zomer te bewonderen in het Louwman Museum in Den Haag.

Politie Rijkspolitie

Politie-Porsches

In de jaren zestig en zeventig werd de orde op de Nederlandse wegen nog heel anders gehandhaafd dan tegenwoordig. De Rijkspolitie (tegenwoordig afgeschaft omdat gemeentes hun eigen korps hebben) zette daartoe namelijk Porsches in. Dat begon met een 356, later volgde een lange reeks 912’s en 911’s in wit en oranje. De agenten waren steevast gekleed in witte uniformen.

De auto’s en hun inzittenden werden zeer gerespecteerd. De politie-Porsches waren er dan ook om weggebruikers te corrigeren en situaties zoals filevorming in goede banen te leiden. Zomaar hardrijden was er niet bij – niet voor niets werden alleen volwassen mannen van boven de 25 jaar geselecteerd als chauffeurs van deze patrouillewagens, mits ze door de strenge selectie kwamen.

Porsche rijkspolitie politie-porsche

Louwman Museum

In de jaren negentig werden de Porsches jammer genoeg zelf van de weg gehaald door de overheid. Het erfgoed leeft echter van 8 juli tot en met 4 september 2016 voort in het Louwman Museum, waar de tentoonstelling ‘Rijkspolitie Porsches’ worden gehouden. Alle modellen zijn daar voor het eerst gezamenlijk te zien, in het gezelschap van een Range Rover, twee BMW-motorfietsen en de uniformen die destijds door de Rijkspolitie gebruikt worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.