Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 16 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom de eerste BMW 7-Serie geen V12 kreeg | Sjoerds Weetjes 352

Pak de prijslijsten en brochures van de allereerste generatie BMW 7-serie erbij en het valt op dat er alleen keuze was uit zescilindermotoren. Toch bestaan er exemplaren met een V12. Niet veel en ze zijn ook nooit bij de dealer verschenen. Waarom niet? Dat legt Sjoerd van Bilsen je uit.

Hij bestaat, een 7-serie van de generatie e23, zoals de interne codenaam officieel luidt, met een V12-krachtbron achter het karakteristieke front met het beroemde shark nose-ontwerp. De motorisering werd door de Duitsers zelfs officieel aangekondigd, zij het als conceptmodel.

Eerste BMW 7-serie zou wél een V12 krijgen

Het debuut volgde relatief kort na de onthulling van de eerste generatie 7-serie. Toch waren alle inspanningen in de ontwikkeling van de twaalfcilinder benzinemotor voor niets, want er is nooit een eerste generatie 7-serie met V12-motor uitgebracht.

Waarom BMW twee verschillende logo’s op zijn auto’s voert | Sjoerds Weetjes 342

Hoe kwam BMW op het idee van een V12-motor voor zijn nieuwe limousine? Die vraag beantwoordt Sjoerd in deze video, waarin hij ook ingaat op het concept van de motor plus antwoord geeft op waarom de V12 nooit het productiestadium bereikte.

Bijna originele BMW 735 van de E23-generatie

Voor de video gebruikt Sjoerd een BMW 7-serie van de eerste generatie. Het betreft een nagenoeg originele 735. De limousine beschikt over een afwijkend sportstuur en een frontspoiler van BBS, accessoires die deze smetteloze sedan later in zijn carriere kreeg.

Waarom de Alpina Roadster V8 bijna een V12 had | Sjoerds Weetjes 319 | Autovisie

De in bronsmetallic gespoten e23 verkeert verder in een uitstekende conditie. Een exemplaar met V12-motor is niet buiten de schatkamers van BMW te vinden. Toch vormt de 735 de beste optie om dit verhaal te illustreren. Ook dat hoor je in Sjoerds Weetjes-aflevering 352.

Sjoerds Weetjes 353 over de 7-Serie E32 mét V12

De video over de BMW’s V12-motor in de e23 7-serie maakt deel uit van een tweeluik over de prestigieuze krachtbron. In aflevering 353 komt nogmaals een V12 van Huize BMW aan bod.

Waarom de BMW-designers de Z1 niet zagen zitten | Sjoerds Weetjes 215

Dan praat Sjoerd van Bilsen je exclusief bij over de generatie e32 met zijn 5.0-motor. Want wist je dat die generatie helemaal niet met een V12 stond gepland? Alle details hoor en zie je in Sjoerds Weetjes 352. Maar nu eerst 351 kijken uiteraard!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.