Autovisie
Autovisie Video 27 mrt 2015
Leestijd: 3 minuten

Vooruitblik GP Maleisië: Voller deelnemersveld

Race 2, Maleisië – Een halve startgrid, dus herhaling van de blamage in Australië, lijkt er gelukkig niet in te zitten voor de Grand Prix van Maleisië. Zo verschijnt Manor gewoon aan de start, althans, dat heeft het nieuwe team beloofd. Botas’ heeft z’n rug gerecht, en loopt over van de energie om zijn Williams komend weekend naar punten te sturen. Dat wat Massa kan, zal Botas namelijk beter doen. En na de oorlogsverklaring van Red Bull aan het adres van Renault moet Christian Horner het toch voor elkaar zien te krijgen om zijn beide coureurs op de grid te zetten. Tja, Honda dan. Hoewel de snelheid vermoedelijk wederom van GP2-level is, zal Honda er alles aan gelegen zijn om in elk geval de start in het broeierige Maleisië mee te maken.

Ook Alonso doet weer mee, nadat er afgelopen dagen opnieuw een andere versie van zijn trainingsongeluk naar buiten kwam. ’’Het kwam niet door de wind,’’ zo zei de Spanjaard, en zowel McLaren als de FIA hadden al verklaard dat de hybride-aandrijflijn niet de veroorzaker was van de crash die Alonso in een Spaans hospitaal deed belanden. De stuurinrichting blokkeerde, zo luidt nu de uitleg. Zal wel zo zijn. Ik ben meer benieuwd naar de manier hoe Alonso de komende maanden om zal gaan met de matig presterende MP4-30. Ik geloof zeker dat McLaren Honda wat vooruitgang zal boeken. Het team heeft afgelopen maanden namelijk veel te weinig data van de nieuwe auto kunnen verzamelen. En nu race-afstanden kunnen worden afgelegd, zal er een goede informatiestroom op gang komen, die Eric Boullier en de zijnen in snelheid moeten kunnen omzetten. Maar hoe frustrerend is het voor Fernando dat hij na jaren bij Ferrari met ‘een net-niet auto’ opnieuw een machine tot z’n beschikking heeft waar te weinig gang in zit.

“Het is de vraag of er dit weekend in Kuala Lumpur wederom zo’n uitgelezen kans ontstaat voor Verstappen om punten te scoren”

En over frustrerend gesproken. De Sauber C34 met de lekker presterende Ferrari-brommer gaat hard, maar de man die eigenlijk aan stuur hoort te draaien moet het succes vanuit huis bekijken. Recht hebben op iets, maar het niet krijgen is één. Maar als dan blijkt dat dat waar je recht op hebt, ook nog eens een verdomd goed product is, da’s dan natuurlijk echt helemaal om gek van te worden. De soap die zich afspeelde tussen Sauber en Van der Garde kwam door toedoen van Ecclestone tot een einde. Bernie zag het niet zitten dat er nog een team in zijn, al onder flinke druk staande, racespektakel zou ontbreken. En dus trad de oude baas maar weer eens op als scheidsrechter. In het voordeel fluitend voor Sauber, ofschoon Giedo er financieel heus wel wat op vooruit is gegaan. En da’s jammer voor ons. Want qua snelheid had Giedo zich best kunnen meten met Nasr.

Maar we hebben Max nog. Alleen is het nogal de vraag of er dit weekend in Kuala Lumpur wederom zo’n uitgelezen kans ontstaat voor Verstappen om punten te scoren. De Lotussen zullen zich nu ook melden, er rijden twee stuks Williams, beide Red Bull’s en Räikkönen brengt de Ferrari met de juiste inzet van zijn pitcrew nu vast ook naar de finish. Kortom, er rijden meer kanshebbers op punten rond. En dat de driveability (de manier hoe alle componenten van de aandrijflijn samenwerken en hoe alle pk’s op straat zijn te brengen) te wensen overlaat, weten we. Da’s dan weer geen prettig vooruitzicht bij een race waarin regen is voorspeld. Juist in een dergelijke situatie wil je perfecte controle over de auto, en precies dat ontbreekt. Overigens heeft Jos Verstappen mooie herinneringen aan Maleisië. Voor wie het niet weet, is inderdaad even geleden, kijk dit filmpje even.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.