Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Video 29 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Volkswagen Passat facelift (2019) -Test- dit zijn alle wijzigingen

Al ruim 30 miljoen keer ging de Volkswagen Passat over de toonbank en aan dat succes komt nog lang geen einde. Dankzij een facelift kan de Passat dat succes nog een aantal jaar voortzetten.

Nog steeds prijkt de Volkswagen Passat B8, toch al weer sinds 2014 op de markt, bovenaan de Europese verkoopstatistieken van het D-segment. De sedan moet de Mercedes-Benz C-Klasse nipt voor zich dulden, maar de Variant is nog altijd met afstand heer en meester van de verkooplijstjes. Sowieso is de Variant veel populairder, voor elke sedan worden bijna drie van die ruime stationwagens verkocht.

Toch heeft ook de concurrentie in die afgelopen vierenhalf jaar niet stilgezeten en kwamen daar nieuwe auto’s als de Peugeot 508, Renault Talisman en de Opel Insignia bij, terwijl ook de ‘premium’ concurrentie uit eigen land in die periode is vernieuwd of gefacelift. De hoogste tijd dus om ook de Passat strak te trekken. Volkswagen heeft er begrijpelijkerwijs voor gekozen dit niet al te rigoureus aan te pakken. Never change a winning team.

Twee keer kijken

Je moet goed kijken wil je de gefacelifte Passat herkennen. Aanknopingspunten zijn nieuwe LED-koplampen, achterlichten en andere bumpers. Misschien nog wel het eenvoudigste herkenningspunt is de typeaanduiding die voortaan midden op de achterklep is geplaatst. Een trucje dat we binnen het VAG-concern natuurlijk al kennen van Porsche, Seat en sinds kort ook Skoda. In het interieur bestaat het grote nieuws uit nieuwe infotainmentsystemen, een (optionele) digitale klokkenwinkel van de tweede generatie en bovenal een nieuw besturingssysteem voor deze hardware. Connectiviteit is het toverwoord. Elke Passat is standaard en zonder abonnementskosten verbonden met het internet. Met je smartphone krijg je toegang tot diverse handige functies en met sommige telefoons zelfs tot de auto zelf.

Techniek

Onder de kap weinig nieuws onder de zon. Enkel de 2.0 TDI Evo met 150 pk is een volledig nieuwe motor. Die stoot dankzij nieuwe coatings, lagers en een mild hybridsysteem zo’n 10 gram CO2 per kilometer minder uit dan zijn voorganger. De plug-in GTE komt dankzij een 31 procent grotere accu nog een vergelijkbaar percentage verder op louter elektrokracht: 55 kilometer volgens de WLTP-norm. Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend, maar die mogen we volgens Volkswagen komende week verwachten. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.